Filmprogramma Antonioni & Worst

ZONDAG 1 OKTOBER | FILMVERTONING L'AVVENTURA
Locatie: Filmhuis Luxor Zutphen.

Op zondag 1 oktober om 13.30 uur is de vertoning van de filmklassieker L'Avventura (Het Avontuur) van Michelangelo Antionioni. Met een speciaal programma ism Museum MORE vanwege de tentoonstelling over schilder Jan Worst. De film wordt ingeleid door Thijs Havens, programmeur bij Eye Amsterdam. Tevens een nagesprek met conservator van Museum MORE, Sito Rozema. Hij vertelt over de invloed van Franse en Italiaanse cinema op Worst en zijn kunst. Tickets voor dit programma inclusief film alléén verkrijgbaar via Luxor. Prijs €12,50.

41 D95 Z7 CEPL UF10001000 QL80
IMG 1639
Lavventura 10
Zaalfoto Museum MORE ©EvaBroekama / Tentoonstelling Jan Worst.

'Elke centimeter telt'

De voorstellingen van schilder Jan Worst lijken haast film stills. De Italiaanse en Franse cinema uit de jaren 1960 zijn een belangrijke inspiratiebron voor hem. Zo bewondert hij de Franse dramafilm L'Année dernière à Marienbad (1961) van Alain Resnais, die zich afspeelt in een luxueus paleis. Ook de trilogie L’Avventura (1960), La Notte (1961) en L’Eclisse (1962) van de Italiaanse regisseur Michelangelo Antonioni is favoriet bij Worst. In deze filmcyclus draait het om de esthetiek van zowel de personages, de settings, als van het beeld an sich. 'Elke centimeter van het beeld telt,' is een uitspraak van Antonioni die ook op het werk van Worst van toepassing is. Waar het verhaal nou precies over gaat, blijft – net als bij Worst – een mysterie. Het is uiteindelijk aan de kijker om zelf een verhaal te verzinnen bij het beeld.

De tentoonstelling Jan Worst | A Curious Universe is te zien in Museum MORE t/m 29 oktober 2023.

De film

L’Avventura Een groepje jonge, rijke Italianen vaart op een jacht naar een verlaten vulkaaneiland. Wanneer ze weer willen terugkeren, ontdekken ze dat een van hen vermist wordt. Een mysterieuze speurtocht volgt. Deze film uit 1960 wordt beschouwd als baanbrekend in de geschiedenis van de cinema.

Italië/Frankrijk 1960, 143 min. Geregisseerd door: Michelangelo Antonioni. Met onder meer: Gabriele Ferzetti, Monica Vitti en Lea Massari.

Tickets zijn alléén verkrijgbaar via Filmhuis Luxor in Zutphen €12,50