Het raadsel van Pyke Koch

ZONDAG 8 OKTOBER | GESPREK OP ZAAL
Je kunt een gratis live talk bijwonen over de reconstructie van een vernietigd schilderij van Pyke Koch. Kunsthistoricus en Koch-kenner Susana Puente Matos gaat in gesprek met onze conservator Sito Rozema over het mysterie achter Kochs indringende portret Dolores' ontbijt (1927).

Hoe maak je nou, bijna een eeuw later, een reconstructie van een verdwenen werk? Welke verhalen en uitdagingen kom je tegen bij zo'n speurtocht? Kom kijken, luister en praat mee bij dit "wonderlijke nieuwe schilderij".

De gesprekken op zaal duren 30 minuten. Sluit aan om 11.00 uur, 13.00 uur of 14.30 uur. Aanmelden voor deze live talks is niet nodig.

Ellen de Groot, Reconstructie van Dolores’ ontbijt van Pyke Koch (1927), 2022, particuliere collectie

Meesterproef?

In 1927 schilderde Koch zijn vroegst bekende schilderij, Dolores’ ontbijt. Samen met het daaropvolgende werk Vrouw met grammofoon toonde hij het in 1928 eenmalig in het openbaar. Daarna stond het zo’n tien jaar 'verborgen' in zijn atelier. In de vroege jaren 1940 vernietigde hij het schilderij om onbekende redenen.

Nu, bijna honderd jaar na het ontstaan van Dolores’ ontbijt, toont Museum MORE een reconstructie van het werk dat na zijn verdwijning tientallen kunsthistorici bezighield. Door dit schilderij van Koch na te maken, hebben kunsthistoricus Susana Puente Matos en kunstenaars Ellen de Groot en Bernardien Sternheim willen doordringen tot de jonge Pyke Koch. Welke technieken, kleuren en materialen gebruikte hij? En bovenal, is Dolores’ ontbijt echt een ‘meesterproef’, zoals later is beschreven?

Primeur in Museum MORE

Samen met Carel Willink, Wim Schuhmacher, Charley Toorop, Raoul Hynckes en Dick Ket wordt Pyke Koch gerekend tot de ‘Grote Zes’ van het neorealisme: de realistische stroming die tussen 1920 en 1950 in Nederland van belang was. De autodidact Koch schilderde met een scherpe precisie en had een voorkeur voor ongemakkelijke of onwaarschijnlijke voorstellingen.

Voor Dolores' ontbijt zat Gerarda Voûte-Reijmers model. Koch en Voûte-Reijmers waren hun leven lang bevriend en in 1956 schilderde Koch opnieuw een portret van haar. Dit portret is tot op heden nog nooit in het openbaar getoond. Bij Museum MORE kun je het portret samen met de reconstructie bewonderen. Een primeur!

Meer van Pyke Koch in MORE

Hieronder zie je andere vroege werken van Pyke Koch uit de collectie van Museum MORE. Natuurlijk kun je deze schilderijen op zondag 8 oktober ook bekijken.

De jonge Gerarda (Grad) Johanna Theodora Voûte-Reijmers, model voor Dolores
Lowres Pyle Koch Vrouw met grammofoon 1928 Collectie Museum MORE Pictoright
Pyke Koch, Vrouw met grammofoon, 1928, collectie Museum MORE ©Pictoright
Pyke Koch Leeuw in interieur I 1929 collectie Museum MORE Pictoright
Pyke Koch, Leeuw in interieur I, 1929, collectie Museum MORE ©Pictoright
Lowres Pyke Koch Zelfportret 1936 collectie Museum MORE Pictoright
Pyke Koch, Zelfportret, 1936, collectie Museum MORE ©Pictoright