CHRISTIAAN KUITWAARD | 128 White Box Paintings

Van 26 mei t/m 1 september 2019

CHRISTIAAN KUITWAARD | 128 White Box Paintings

Ontroerende schoonheid, teer en streng. De bedrieglijk eenvoudige stillevens van Christiaan Kuitwaard lijken de ultieme stilte vangen. Telkens opnieuw.  Kuitwaards fascinatie voor schilderen naar de waarneming deelt hij met de Britse schilder Euan Uglow, die hij bewondert en van wie in dezelfde periode in Museum MORE een retrospectieve tentoonstelling wordt gehouden.

Elke week schildert Christiaan Kuitwaard (Sneek, 1965) een White Box Painting. Onderwerp: een wit geschilderd voorwerp in een witte kist. Formaat: 28 x 20 cm. Inmiddels is de reeks uitgegroeid tot bijna 400 stuks. De tentoonstelling in Museum MORE toont White Box Paintings 264 t/m 391. De White Box Painting is een opdracht die Kuitwaard zichzelf heeft gesteld, een oefening in kijken, met als doel om steeds beter en steeds bewuster waar te nemen, om grip te krijgen op licht en schaduw, ruimte en vorm, kleur en contrast. De voorwerpen zijn meestal alledaags: een kop en schotel, een flesje, een blokje, een tube, een takje, een handschoen, een hoed, een vaasje, een glas, een tros bananen. Er zijn ook minder alledaagse voorwerpen: een schedel, een buste, een zeester. Maar de voorwerpen doen er niet toe. Soms is er zelfs geen voorwerp, dan is er alleen de lege kist. Want het gaat om het kijken. En om het schilderen. En om het schilderij. Hoewel sommige voorwerpen herhaaldelijk terugkeren, is geen schilderij hetzelfde. De omstandigheden veranderen, maar ook de blik van de schilder en de keuzes die hij maakt. Kijken is kiezen.

Christiaan Kuitwaard, w.b.p. 364

Niet toevallig was wijlen schrijver Joost Zwagerman fan van Kuitwaards werk. Een voorliefde voor stilte en licht. Zwagerman selecteerde vlak voor zijn dood een aantal schilderijen van de Friese kunstenaar voor zijn tentoonstelling Silence out Loud. In De Groene Amsterdammer vertelde Kuitwaard daarover aan journalist Sandra Jongenelen: ‘Expressieve schilderijen met weinig beheersing passen niet bij mij. Stilte is mijn grondtoon. Bij muziek vind ik het adagio, de rustige tempi, ook het mooiste. Voor mij is stilte een subjectief begrip dat ik aan schilderkunst koppel. Stilte gaat over verdwijnen, leegheid, vervagen, opdoemen. En over schaduw en licht. Vooral zonlicht zie ik als metafoor van de stilte. In die stilte zit ook ingehouden spanning. Dat is het paradoxale ervan. Een schilderij aan de muur is heel stil. Er gebeurt niks, al kunnen de kleuren naarmate de dag vordert heel traag veranderen. Je kunt er ook aan ontsnappen. Draai je je om, dan is het schilderij verdwenen. Bij muziek lukt dat niet. Die blijf je horen.’

Het nieuwe kunstboek 128 White Box Paintings van Christiaan Kuitwaard is ook te koop in onze museumshop.

Christiaan Kuitwaard, w.b.p. 306

PERSOONLIJKE RONDLEIDING

Beleef een unieke tour door kunstenaar Christiaan Kuitwaard zelf! Christiaan laat u persoonlijk kennismaken met zijn bijzondere kunst in Museum MORE. Ook neemt hij u natuurlijk mee naar de tentoonstelling over Euan Uglow. Duur van de rondleiding is ongeveer 45 minuten. Het maximum aantal deelnemers is 12 personen.

Reserveer a.u.b. tijdig via events@museummore.nl

* Geef aan voor welke dag + tijdstip u wilt reserveren en mail ook uw naam en telefoonnummer.

• Prijs € 10,- per persoon, exclusief museumentree.
  • Betalen op de dag zelf aan de kassabalie.
  • Zaterdag 22 juni om 10.15 uur of om 11.30 uur.
  • Zaterdag 29 juni om 10.15 uur of om 11.30 uur.

Christiaan Kuitwaard - foto Museum Belvedere

Christiaan Kuitwaard | foto Museum Belvédère