For Real | Britse Realisten uit de jaren ’20 en ’30

Van 15 september t/m 5 januari

For Real | Britse Realisten uit de jaren ’20 en ’30

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Voor het eerst buiten Groot-Brittannië te zien. Museum MORE organiseert dit najaar de grote overzichtstentoonstelling For Real. Met 75 werken van maar liefst 35 kunstenaars zet het museum het beste, meest fascinerende en onverwachte van de Britse schilderkunst uit het interbellum in de spotlights.

Afbeelding: Meredith Frampton, A Game of Patience, 1937, Ferens Art Gallery: Hull Museums © Estate of Meredith Frampton

Boek nu alvast een rondleiding

Een zorgvuldige selectie van topwerken schetst een divers en fantastisch beeld van de artistieke ontwikkelingen aan de andere kant van Het Kanaal in de roaring twenties en dirty thirties. Verwant aan het internationale neorealisme maar soms ook onmiskenbaar Brits. Elegante stiff-upper-lip portretten, naïeve working-class taferelen, roerloze landschappen en stadsgezichten, vervreemdende stillevens maar ook expressieve, intense werken.

Margaret Barker, Any Morning, Tate London ©artist's estate

Maak kennis met vergeten society-grootheden zoals Meredith Frampton en Gerald Leslie Brockhurst of war painter Christopher Nevinson en de uitzonderlijke Stanley Spencer. Ook blijken er opvallend veel vrouwelijke kunstenaars op hoog niveau actief te zijn geweest, onder wie Dod Procter, Hilda Carline, Winifred Knights en de zusters Zinkeisen.

Met tientallen bruiklenen uit prestigieuze collecties van onder andere Tate, National Portrait Gallery, National Galleries of Scotland, The Ashmolean Museum, Imperial War Museum, Royal Academy of Arts, Ferens Art Gallery, Stedelijk Museum Amsterdam en internationale particuliere collecties.

Edward Wadsworth, Fruits de mer, 1926, Stedelijk Museum Amsterdam, schenking NN

Kunstenaars

Mary Adshead | Harry Epworth Allen | John Armstrong |  Edward Baird | Robert Baker | Margaret Barker | James Bateman | Alan Beeton | Gerald Leslie Brockhurst | Harry Bush | Hilda Carline | John Cosmo Clark | James Cowie | Margaret L. Duncan | Meredith Frampton | Colin Gill | Lancelot Myles Glasson | Edward Irvine Halliday | Harold Harvey | Gladys Hynes | Winifred Knights | Thomas Esmond Lowinsky | James McIntosh Patrick | Christopher Nevinson | Algernon Cecil Newton | Dod Procter | William Patrick Roberts | Clifford Rowe | Percy Shakespeare | Gilbert Spencer | Stanley Spencer | Leonard Campbell Taylor | Edward Alexander Wadsworth | Anna Katrina Zinkeisen | Doris Clare Zinkeisen.