JAN MANKES 1889-1920 | De Werkelijkheid Niet

1 juni t/m 30 augustus 2020

JAN MANKES 1889-1920 | De Werkelijkheid Niet

Locatie: Gorssel

Omdat het dit jaar een eeuw geleden is dat Jan Mankes overleed toont Museum MORE deze lente en zomer in de Tuinzaal alle Mankes-schilderijen uit onze eigen collectie, aangevuld met prachtige bruiklenen. U kunt dan zo’n 35 topstukken bewonderen van “Hollands meest verstilde schilder”.

Afbeelding: Jan Mankes, Portret van Annie, 1918, collectie Museum MORE

Meer over Portret van AnnieLezing over Jan Mankes

Sprookjesachtig en teer, zo kan het magnifieke oeuvre van Jan Mankes (1889-1920) getypeerd worden. Mankes inspireerde latere meesters uit onze collectie en werd zelf beïnvloed door kunsttradities van voorgaande generaties. Als jongen liep hij elke zondag van zijn ouderlijk huis in Delft naar Den Haag om in het Mauritshuis Holbein, Vermeer en Vlaamse primitieven te bekijken, zo gaat het verhaal.

Later woonde hij op het Friese platteland, tot aan zijn huwelijk met Annie Zernike, de eerste vrouwelijke dominee van Nederland. De laatste jaren van zijn korte leven bracht hij door in het Gelderse Eerbeek waar hij een belangrijk deel van zijn zachte, sobere portretten, ingehouden stillevens en dierstukken vervaardigde. Na zijn dood ging om Mankes’ persoon de zweem hangen van een geniale kluizenaar met een afkeer van luidruchtigheid. Maak (opnieuw) kennis met het mooiste Mankes!

Jan Mankes, Zelfportret, 1915, collectie Museum MORE

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

Ontvang eens per kwartaal het laatste nieuws en informatie over tentoonstellingen in uw mailbox.

  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.