Pronkstuk uit de collectie van Museum MORE

Van 4 april t/m 9 april

Pronkstuk uit de collectie van Museum MORE

Een van de pronkstukken uit onze eigen collectie is Carel Willinks iconische schilderij De Zeppelin uit 1933. Dit werk is nu te zien in Gorssel.

Kijk hier naar een animatie van Willinks Zeppelin

Carel Willink (1900-1983) is nog altijd de koele grootmeester van het neorealisme. Met een raadselachtig, statig en technisch perfect oeuvre. Vanaf zijn dertigste groeide zijn reputatie als weergaloos schilder van architectonische decors en onheilspellende luchtlandschappen. Willinks schilderij De zeppelin (1933) met eenzaam zwaaiende mannen is hier bij uitstek een voorbeeld van. Het kreeg op den duur een iconische status. Willink maakte het in het jaar dat Hitler aan de macht kwam. Voorvoelde hij met dit vervreemdende werk het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog? Zo lijkt het bijna. Willink werd na de oorlog met terugwerkende kracht vaak beschouwd als een soort ziener. Willink zelf sprak zich niet uit hierover: “De kern van mijn werk is een dodelijke verliefdheid op de realiteit”.

Museum MORE | Gorssel | Gelderland | Carel Willink | De zeppelin | 1933 | © Sylvia Willink, Pictoright

Verleden: hoek Stadhouderskade-P.C. Hooftstraat AmsterdamDe locatie van Willinks schilderij is nog altijd herkenbaar. Het gaat om de hoek Stadhouderskade en de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Even verderop, aan de linker kant, maar niet zichtbaar op het schilderij staat het Rijksmuseum. Vlakbij aan de Ruysdaelkade stond ook het huis waar Willink woonde en zijn atelier had vanaf de jaren ’30 tot aan zijn dood.

Hoek Stadhouderskade-P.C. Hooftstraat Amsterdam

Farewell - romance op de Graf Zeppelin

Misschien liet Willink zich inspireren door de vlucht van de Graf Zeppelin die ook Nederland aandeed in 1929. Van de Verenigde Staten tot en met Japan had de zeppelin mensenmassa’s op de been gebracht die onder de indruk waren van het luchtschip.

In de Museumweek vertonen we de prachtige, prijswinnende documentaire Farewell. Een poëtische film over een liefdesgeschiedenis aan boord van de beroemde Graf Zeppelin, die zweeft tussen feit en fictie. Het is 1929. De jonge Lady Drummond-Hay is de enige vrouw die mee mag op een van de meest spectaculaire reizen uit de luchtvaartgeschiedenis. 

Dinsdag 4 april t/m zondag 9 april gratis entree met museumticket. Vertoning doorlopend. NB: zaterdag 8 april geen filmvertoning.

Volkskrant * * * *

Met dank aan Pieter van Huystee Film

Farewell (2010). Duur: 90 minuten. Regie: Ditteke Mensink

Luchtvaart

In 1783 vond de eerste bemande vlucht plaats, in een luchtballon van de Franse gebroeders Montgolfier. De reputatie van de statige zeppelins  – waarmee vanaf het begin van de 20-ste eeuw geëxperimenteerd werd – zou nauwelijks meer herstellen na de ramp met het Duitse luchtschip de Hindenburg in 1937. Misschien kijken we daardoor ook anders naar Willinks zeppelin.

Willinks wolken

Willink fotografeerde vaak wolken, ‘schuivende luchten’ noemde hij ze. Vanuit zijn hooggesitueerde daglicht-atelier had hij ruim zicht. Zijn foto’s gebruikte hij niet een-op-een in zijn schilderijen maar ze vormden wel inspiratie voor de woeste onheilspellende luchtlandschappen waarmee Willink beroemd werd. De dreigende atmosfeer maakte van Willinks Zeppelin een icoon.

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

Ontvang eens per kwartaal het laatste nieuws en informatie over tentoonstellingen in uw mailbox.

  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.