De dag van
Jan Mankes

Op 4 september staat MORE helemaal in het teken van Jan Mankes. Op deze dag kun je inspirerende workshops doen, waarbij je helemaal opgaat in zijn serene oeuvre. Jan Mankes (1889-1920) ging de kunstgeschiedenis in als 'Hollands meest verstilde schilder' en zijn werk is om bij weg te dromen.

Ook kun je in het speciale Mankes-kabinet nu 17 schilderijen van hem bewonderen.

WORKSHOP MINDFULNESS

Mindful kunst kijken

Stap even uit de waan van de dag en kom heerlijk tot rust met het verstilde werk van Jan Mankes onder begeleiding van mindfulness-trainer Jolien Posthumus. Kunstwerken zijn een mooie bron of ‘anker’ om mindfulness mee te oefenen. Mindfulness ervaar je onder andere met je zintuigen, zoals kijken. Een museum is daarmee een fijne, toegankelijke plek. Je kijkt en laat je verwonderen.

SCHRIJFWORKSHOP

Schilderen met woorden

Beeldende kunst en literatuur zijn al eeuwenlang vervlochten met elkaar. Verhalen uit de Griekse en Romeinse mythologie en de bijbel blijven een onuitputtelijke bron voor beeldende kunstenaars. Ook Jan Mankes hield van schrijven en verwoordde in zijn brieven prachtig hoe hij te werk ging: ‘Ik wil zolang een doekje koesterend bewerken en me er in denken, dat het een stukje “ziel” wordt, het moet echter tevens een gebouw op zich zelf zijn, onwrikbaar vast moet alles op zijn plaats staan, wat alleen mogelijk is bij iets dat echt doorleefd is.’

Laat je ook inspireren tot schrijven! En laaf je in ons museum aan kunst als verhalenbron.

Alvast inspiratie opdoen
of in de stemming komen?

Dompel je onder in de wereld van Jan Mankes of beluister onze speciale playlist op Spotify met klassieke muziek uit de tijd van Jan Mankes.