Online lezing
kasteel in oorlogstijd
- DEZE LEZING IS GEWEEST -
Ga mee terug in de tijd en kom erachter hoe grote gebeurtenissen op het wereldtoneel binnen de wereld van Kasteel Ruurlo doordrongen. Hoe zag het leven op een landgoed eruit, vlak voor de oorlog? Voelden de kasteelbewoners de bange jaren ‘30? Wat gebeurde er met het kasteel tijdens de bezetting? En hoe verliep het bestaan na de bevrijding in 1945?
- Datum: dinsdag 18 mei om 20:00 uur
- Tijdsduur: 1 uur
- Prijs: € 12,50
Deze online kunstlezing wordt gegeven door Trudy Altink. Ze is bouwhistoricus, 1ste graads docent kunstgeschiedenis en tekenen en geeft als expert rondleidingen en lezingen in Museum MORE | Kasteel Ruurlo. Het kunstcollege duurt 1 uur en kost € 12,50.
Online kunstlezing via Zoom
Op de dag van de lezing krijgt u 's ochtends een link toegestuurd, waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen. Het is alvast handig Zoom te installeren op uw computer, tablet of laptop.
- De lezing volgt u live en kunt u later niet terugkijken.
- Via uw eigen computer, laptop of tablet kunt u de lezing bijwonen.
- U heeft alleen een goede internetverbinding en geluid nodig.
Eeuwen bewoond door adellijke familie
Bijna vijf eeuwen woonde de adellijke familie Van Heeckeren onafgebroken in Kasteel Ruurlo. Maar eind jaren ’70 kon de familie de zware last van het onderhoud van het kasteel niet langer dragen. Een strijd tegen de tijd werd beslecht. Dat kwam mede door de schade die Kasteel Ruurlo had opgelopen in de Tweede Wereldoorlog.

Ansichtkaart van Kasteel Ruurlo

Onschadelijk maken van een bom in de tuin van Kasteel Ruurlo | Historische Vereniging Old Reurle
Jacob Dirk Carel baron van Heeckeren van Kell (1933) was 7 jaar toen de oorlog uitbrak. In een interview herinnerde hij zich levendig het luchtgevecht tussen Engelse bommenwerpers en Duitse Messerschmidts boven het kasteel, eind 1943.
“We zaten in de eetkamer aan de lunch toen we het gefluit van bommen hoorden. We zijn meteen naar beneden gevlucht en dat angstaanjagende gejank van die bommen, dat zal ik nooit vergeten. Het wachten op de explosie, want waar komt een bom terecht, dat is verschrikkelijk”.
Er vielen meer dan 10 bommen rondom het kasteel: ”Door de luchtdruk vlogen meteen alle ramen uit het kasteel en binnen viel al het porselein van de kasten naar beneden. Een gigantische ravage en door al het losgetrilde kalk in het onderhuis zag je geen hand voor ogen”.
In 1944 werd Kasteel Ruurlo geconfisqueerd door de Duitse Waffen SS en werd de familie Van Heeckeren gedwongen hun huis te verlaten. Vader Van Heeckeren moest onderduiken en zijn echtgenote en kinderen vonden onderdak bij een boer.
Tot de bevrijding was het kasteel het hoofdkwartier van de Duitse Generale Staf in Oost-Nederland, waar korte tijd generaal-majoor Heinz Harmel de scepter zwaaide. Deze Duitse militair speelde een cruciale rol bij de Slag om Arnhem. In de beroemde oorlogsfilm A Bridge Too Far uit 1977 verschijnt hij in de fictieve figuur “General Ludwig” – Harmel weigerde het gebruik van zijn eigen naam. In een klassiek geworden scène geeft hij het vernietigende bevel de brug over de Waal bij Nijmegen op te blazen, precies op het moment dat de geallieerde tanks er over heen rijden.
De echte Harmel woonde na de oorlog net over de grens en deed in de jaren ’80 een verzoek aan de burgemeester van Ruurlo om een bezoek te mogen brengen aan het kasteel, samen met enkele andere Duitse oud-officieren. Uit kiesheid naar de familie Van Heeckeren werd dit verzoek niet ingewilligd.

links: Heinz Harmel | rechts: "General Ludwig" in A Bridge Too Far
Bestel tickets
voor de lezing
