lezing
Vrouwen in de Tsjecho-Slowaakse kunst

In het jonge Tsjecho-Slowakije dat na WO1 ontstond, zochten realistische kunstenaars naar manieren om de identiteit van hun land weer te geven. Van Praag tot Bratislava – en ver daarbuiten – richtten kunstenaars zich op het verbeelden van stadse dynamiek of een eenvoudig dorpsleven. De moderne vrouw was een populair thema onder mannelijke én vrouwelijke kunstenaars, die voor het eerst mochten studeren aan de kunstacademie.

Vrouwelijke kunstenaars zijn vaak in de schaduw gebleven van ‘de grote meesters’, maar deden daar absoluut niet aan onder. In deze lezing zet conservator Julia Dijkstra, samensteller van de tentoonstelling, vrouwen en vrouwelijke kunstenaars uit Nové Realismy in de spotlights. Na de lezing kun je op eigen gelegenheid op zaal genieten van de kunst.

  • Datum 7 mei om 11:00 uur
  • Prijs € 7,50 per persoon

Prijs excl. museumentree. De tentoonstelling Nové Realismy is te zien t/m 8 mei.

In dit schilderij van Oldřich Kerhart zie je vrouw met een kort kapsel, een lage halslijn en een leuk groen hoedje. Superhip in de jaren ’20. Ze zit alleen in een café een glas te drinken. Een nieuw verworven vrijheid in die tijd, want voor die tijd was dat als vrouw not done en werd je gezien als een vrouw van lichte zeden.

Milada Marešová, Railway station, 1927, collection COLLETT Prague - Munich, © Estate of Milada Marešova

Ook Milada Marešová wist de eigentijdse samenleving goed te vangen. Ze was een van de eerste vrouwelijke kunstenaars die na 1918 toegang kreeg tot het academische kunstonderwijs in Tsjecho-Slowakije. Vrouwen uit alle lagen van de samenleving – van de werkende vrouw tot aan de opgedofte societydame – staan centraal in haar schilderijen. Ze had daarmee een duidelijk doel voor ogen: het aan de kaak stellen van de positie van de vrouw in de eigentijdse samenleving.

De lezing wordt gegeven door Julia Dijkstra, die de tentoonstelling heeft samengesteld in samenwerking met de Tsjechische gastconservatoren en onderzoekers Ivo Habán en Anna Habánová.

Reserveer nu
voor de lezing