Maite van Dijk
nieuwe artistiek directeur

Per 1 augustus 2021 zal Maite van Dijk in functie treden als artistiek directeur van Museum MORE in Gorssel en Museum MORE | Kasteel Ruurlo. Zij zal tot 1 september samen optrekken met de huidige artistiek directeur Ype Koopmans, die dan officieel afscheid neemt.

Onderstaande foto mag gebruikt worden voor publicatie op voorwaarde van vermelding: "Museum MORE ©EvaBroekema"

Maite van Dijk Museum MORE foto Eva Broekema web

Maite van Dijk: “In de afgelopen vijf jaar is Museum MORE uitgegroeid tot een sprankelend en serieus museum. Het is een prachtige uitdaging om dit jonge succes verder te mogen uitbouwen. Ik kijk er naar uit om met veel energie en een internationale blik een nieuw hoofdstuk aan dit bijzondere museum te mogen toevoegen”.

Maite van Dijk (1982) is senior conservator bij het Van Gogh Museum, waar zij sinds 2008 werkt. Daar is zij verantwoordelijk voor de collectie negentiende-eeuwse schilderkunst. Maite organiseerde spraakmakende internationale tentoonstellingen, waaronder: Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst (2019), Gauguin en Laval op Martinique (2018) en Munch : Van Gogh (2015). Ook verwierf zij voor het museum bijzondere schilderijen van kunstenaars zoals Camille Pissarro, Edvard Munch en Gabriele Münter. Eerder werkte zij bij het Museum of Modern Art in New York en deed zij traineeships in New York en Parijs. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij ook promoveerde. Maite woont nu nog met haar man en kinderen in Amsterdam, maar zij zal naar de omgeving van Museum MORE verhuizen.

Ype Koopmans, artistiek directeur: “Ik ben enorm blij dat Maite van Dijk bereid is gevonden de functie van artistiek directeur van mij over te nemen. Ik zie er naar uit samen met haar te zorgen voor continuïteit én voor het verdere uitbouwen van onze internationale tentoonstellingsprogrammering. Maite heeft een geweldige staat van dienst, ze heeft oog voor kwaliteit maar is tegelijkertijd jong en dynamisch en heeft frisse ideeën. Behalve artistiek is zij ook inhoudelijk onderscheidend als gepromoveerd kunsthistoricus”.

Dominique Velda, directeur Melfund Group: “Wij hebben met Maite van Dijk een waardige opvolger gevonden voor Ype Koopmans die de twee locaties van Museum MORE voortreffelijk op de kaart heeft gezet. Zijn grote kennis en kunde deelt hij graag met Maite in de aankomende transitieperiode. Wij hebben het volste vertrouwen dat Maite een geweldige artistiek directeur zal zijn”.

Maite van Dijk treedt aan in een jaar waarin Museum MORE | Kasteel Ruurlo een nieuwe collectieopstelling met werken van Carel Willink presenteert. En in Museum MORE in Gorssel zullen in 2021 drie grote internationale tentoonstellingen te zien zijn met oeuvre-overzichten van respectievelijk Pat Andrea en Konrad Klapheck, gevolgd door Tsjechische Realisten uit het Interbellum. Daarnaast zal er aandacht zijn voor de werken van Jan van Herwijnen in de zomer en in het najaar Arjan van Helmond. Ook verschijnt het eerste collectieboek van Museum MORE met 100 topstukken uit onze verzameling die samen een eeuw realisme omvatten.

Museum MORE is het grootste museum voor modern realisme in Europa. MORE is in 2015 opgericht door Hans en Monique Melchers die hier hun kunstverzameling ondergebracht hebben. Naast de eigen collectie met topwerken van o.a. Jan Mankes, Pyke Koch, Charley Toorop en Carel Willink zijn er in Gorssel doorlopend wisseltentoonstellingen die het rijke spectrum van figuratieve kunst laten zien. Van 20ste-eeuwse grootmeesters tot jong aanstormend talent. In 2017 openden Hans en Monique Melchers Kasteel Ruurlo, de tweede locatie van Museum MORE. Het prachtig gerestaureerde kasteel, omringd door een Engels landschapspark, combineert vijf eeuwen bouwhistorie met moderne toparchitectuur. In het kasteel is op dit moment de grootste collectie schilderijen van Carel Willink te zien. Samen trekken de twee museumlocaties ongeveer 240.000 bezoekers per jaar.

Perscontact

Ellen van Slagmaat
Tel: 06-46839746
E-mail: press@museummore.nl

41 A3798 Eva Broekema