In Memoriam Co Westerik

Museum MORE wenst familie en naasten van kunstenaar Co Westerik (1924-2018) veel sterkte toe met hun verlies. Gisteren overleed deze uitzonderlijke man die van groot belang was voor de Nederlandse kunst. Lees hier het overlijdensbericht van NOS/ANP.

Co Westerik is misschien wel de belangrijkste realist uit de naoorlogse Nederlandse schilderkunst. Realistisch in de zin van nuchter en zakelijk is zijn werk niet. Integendeel, bijna alles is ongewoon. Hij kiest vreemde onderwerpen, vreemde gezichtspunten en vreemde afsnijdingen. Westerik portretteert de mens in mystiek verband. Dromerige mannen en vrouwen met grote ogen voeren dagelijkse handelingen uit alsof het om rituelen gaat. Met zijn werk geeft hij uitdrukking aan ondefinieerbare emoties, die ook voor de kijker alleen gevoelsmatig te begrijpen zijn. Westerik kreeg van 1942 tot 1947 zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij heeft zich na zijn opleiding zeer verdiept in de technische schilderkwaliteiten van de Vlaamse primitieven uit de vijftiende en de vroege zestiende eeuw. In 1951 won hij met het schilderij “De Visvrouw” de Jacob Maris Prijs voor de schilderkunst. Dit maakte een stroom van positieve en vooral ook negatieve publiciteit los in besprekingen in de dagbladen. Ondanks dat laatste werd zijn werk gekocht door de verschillende grote Nederlandse musea en particuliere verzamelaars. Waar realisme in de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog in Nederland zo goed als genegeerd werd, gold dat zeker niet voor de uitzonderlijke kunst van Co Westerik.

Afbeelding: Co Westerik | Baby | 2010 | collectie Museum MORE