Kees Timmer: Er staat een stier voor de deur

Bijna 1.500 kilo weegt deze prachtige stier van staal. Net geplaatst bij de entree van ons museum als stoere aankondiger voor de tentoonstelling over kunstenaar Kees Timmer die volgende maand van start gaat.

Timmers stier van staal
Geïnspireerd door zijn reis naar Spanje maakte Kees Timmer (1903-1978) in 1956 dit beeld voor een tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Een forse, schematisch stier van geribd plaatijzer. Eén gat voor een oog, twee uitstekende hoorns en een door rug en borst stekende lans. Timmers dier straalt kracht en kwetsbaarheid uit.

Niemand wist wat er na de tentoonstelling van dit beeld was geworden, tot het opdook op een werf in Waalwijk, waar Paul Rozestraten het kocht om de stier vervolgens in bruikleen te geven aan het Nationaal Veeteelt Museum in Beers.Aan de Maasboulevard in Cuijk staat een iets grotere versie van dit beeld, aan de Maasboulevard in Cuijk.

Over de tentoonstelling
Kees Timmers (1903-1978) oeuvre is uniek. Zijn tragikomische ‘dierportretten’, circustaferelen of alledaagse scènes met caféstamgasten en bejaardentehuisbewoners zijn verregaand gestileerd en toch enorm expressief. Er zijn weinig figuratieve schilders in de Nederlandse kunst van na 1945 die het niveau van Timmers beste werken evenaren

Museum MORE eert Kees Timmer met de overzichtstentoonstelling ‘Mens & Dier‘. Te zien van 23 september 2018 t/m 6 januari 2019 in zaal 5 & 6. Naast de tentoonstelling over Kees Timmer, is er nog meer te zien dit najaar in Museum MORE in Gorssel. Zo ook de wisseltentoonstellingen over Johan Polet en Paul de Lussanet.