Beleef het
NN-Kunstfestival

Van donderdag 28 september t/m zondag 8 oktober 2023 is het NN Kunstfestival. Museum MORE in Gorssel doet dit jaar mee! Kijk hier welke inspirerende activiteiten je allemaal kunt doen bij ons.

Nationale Nederlanden is een supporter van alle kunstondekkers. Omdat kunst & cultuur goed zijn voor je (mentaal) welzijn. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen. Laat je dus ook inspireren tijdens deze aftrap van het culturele seizoen! Museum MORE is gratis te bezoeken voor houders van de Museumkaart en de Vriendenloterij VIP-pas.

Kunstcollage maken

Op zaterdag 30 september om 14.00 uur geeft illustrator Merel Djamila een superleuke workshop kunstcollage maken. Met bijna 70.000 fans op instagram is de Nederlandse Merel inmiddels een internationaal fenomeen. Ze maakt onder meer collages, tekeningen en creative journals - een soort visuele dagboeken - en deelt op social media hoe je dat zelf ook kunt doen. Een bak vol inspiratie staat je te wachten! En je gaat naar huis met een eigen kunstcollage. Check out Merels werk op insta @mereljournals

Neem zelf tijdschriften mee om uit te knippen. Oude ansichtkaarten, folders of foto's mag ook. Wij zorgen voor karton, scharen en lijm. Kosten zijn €37,50 voor houders van de Museumkaart of Vriendenloterij VIP-pas.

Gratis flitscolleges op Dierendag

Op woensdag 4 oktober trakteren we je graag op wat extra's! In Museum MORE in Gorssel houden onze medewerkers leuke en inspirerende flitscolleges bij de dierenschilderijen van Jan Mankes (1889-1920). Om 12.00 en 14.00 uur vertellen ze in pakweg 10 minuten wat er zo boeiend is aan de kunst van Mankes en zijn liefde voor dieren. Laat je verrassen en sluit spontaan aan. Reserveren is niet nodig. Lees meer over 'Hollands meest verstilde schilder' Jan Mankes.

Visible Thinking Tour

Op vrijdag 6 oktober om 14.00 uur geeft museumdocent Henrïette Somsen een bijzondere rondleiding volgens de Visible Thinking methode. Tijdens deze tour ervaar je hoe je samen, met een open blik naar een kunstwerk kijkt en daarover met elkaar in gesprek gaat. Dit doe je aan de hand van speciale VT-vragen van Henriëtte. Je hebt geen achtergrondkennis nodig. Samen zie en ervaar je meer dan alleen! Je luistert naar elkaar en bouwt voort. Telkens ontdek je met elkaar nieuwe aspecten en ontstaan er andere interpretaties. Als groep geef je betekenis aan het beeld en daarna vergeet je het kunstwerk nooit meer. Deze rondleiding kost €10,- voor houders van de Museumkaart of VriendenLoterij VIP-pas.

Het raadsel van Pyke Koch

Op zondag 8 oktober kun je een gratis live talk op zaal bijwonen over de reconstructie van een vernietigd schilderij van Pyke Koch. Kunsthistoricus en Koch-kenner Susana Puente Matos gaat in gesprek met onze conservator Sito Rozema over het mysterie achter Kochs indringende portret Dolores' ontbijt (1927). Hoe maak je nou bijna een eeuw later zo'n minitieuze reconstructie van een verdwenen werk? Welke verhalen en uitdagingen kom je tegen bij zo'n speurtocht? Kom kijken, luister en praat mee bij dit "wonderlijke nieuwe schilderij". De gesprekken duren 30 minuten en zullen drie keer plaats vinden op zaal. Sluit aan om 11.00 uur, 13.00 uur of 14.30 uur. Aanmelden voor deze live talks is niet nodig.

Instaprondleidingen

Elke zondag kun je om 14.00 uur deelnemen aan een verdiepende instaprondleiding van Museum MORE in Gorssel. Zo ontdek je fascinerende verhalen achter de kunst, verteld door een van onze ervaren museumgidsen. Vooraf online reserveren is niet verplicht, maar vol is helaas vol. De instaprondleiding kost € 7,50 per persoon en duurt ongeveer 1 uur. Zorg dat je minimaal 15 minuten van tevoren aanwezig bent. We hopen je snel te zien!

Museum MORE voor kids

Speciaal voor kinderen hebben we een kidsgids ontwikkeld. Met deze leuke kijkwijzer kunnen kinderen tussen de 7 en 12 jaar zelf op ontdekkingstocht door ons museum. Hoeveel hazen had Raoul Hynckes nodig om zijn jachtstilleven te schilderen? En zie je het verschil tussen Mankes en Mondriaan? De gids is gratis verkrijgbaar bij onze museumbalie. En wist je dat kinderen t/m 11 jaar gratis toegang hebben tot Museum MORE?

Wil je alvast in de stemming komen? Download dan onze kunstkleurplaat van het schilderij Sonja met kat en ga aan de slag!

Herman Gordijn Sonja met kat 1957 collectie Museum MORE RCE foto Peter Cox
Herman Gordijn, Sonja met kat, 1959, collectie Museum MORE, langdurige bruikleen RCE
Lowres Jan Wittenberg Amaryllis 1931 Museum MORE langdurig bruikleen RCE
Jan Wittenberg, Amaryllis, 1931, collectie Museum MORE, langdurig bruikleen RCE
Anne Marie Blaupot ten Cate Zelfportret ca 1927 collectie Museum MORE fotografie Peter Cox
Anne Marie Blaupot ten Cate, Zelfportret, ca 1927, collectie Museum MORE