Persinformatie tentoonstelling Jan Beutener

Met een uitgebreide overzichtstentoonstelling brengt Museum MORE een ode aan het oeuvre van Jan Beutener (1932). Een kijker. Een ontdekker van dingen. Van details die hij een unieke lading geeft, van suggestieve maar altijd heldere uitsnedes of uitvergrotingen. Met gevoel voor absurdisme. Een terugblik op 50 jaar kunstenaarschap tussen 1969-2019.

Bekijk hier de mini-documentaire over Jan Beutener. Regie: Jeanne van der Horst.

Te zien in Museum MORE in Gorssel van 19 januari 2020 t/m 31 mei 2020.

Afbeeldingen uit de persmap mogen alleen gepubliceerd worden voor niet-commercieel gebruik. In verband met auteursrecht: verplichte vermelding creditline zoals in de bestandsnamen van de foto’s. Toevoegen ©Pictoright.

Download persmap

Persinformatie tentoonstelling FOR REAL | Britse Realisten uit de jaren '20 en '30

Voor het eerst buiten Groot-Brittannië te zien. Museum MORE organiseert dit najaar de grote overzichtstentoonstelling For Real. Met 75 werken van maar liefst 35 kunstenaars zet het museum het beste, meest fascinerende en onverwachte van de Britse schilderkunst uit het interbellum in de spotlights.

Te zien in Museum MORE in Gorssel van 15 september 2019 t/m 5 januari 2020.

Meredith Frampton | A Game of patience | 1937 | Ferens Art Gallery: Hull Museums © Estate of Meredith Frampton

Meredith Frampton | A Game of Patience | 1937 | Ferens Art Gallery: Hull Museums ©Estate of Meredith Frampton

Pers informatie tentoonstelling EUAN UGLOW | Painting Perception

De Britse kunstenaar Euan Uglow (1932-2000) is een van de belangrijkste figuratieve schilders van de tweede helft van de 20ste eeuw. Met een rijk-geïllustreerde boek en een gelijknamige overzichtstentoonstelling in Museum MORE krijgt hij eindelijk de erkenning die hem toe komt. Uglows radicale en experimentele oeuvre kan zich gemakkelijk meten met het werk van beroemde landgenoten Lucian Freud en Francis Bacon. Maar Uglow hield liever afstand tot de kunstwereld – was niet uit op stardom – en bouwde vooral een grote reputatie op als echte artists’ artist. Niettemin werd hij later o.a. bekend door verzamelaars zoals popster David Bowie en designer Paul Smith. Het is de eerste keer dat Uglows oeuvre te zien is buiten Groot-Brittannië.

Te zien in Museum MORE in Gorssel van 26 mei t/m 1 september 2019.

Pers informatie tentoonstelling CHRISTIAAN KUITWAARD | 128 White Box Paintings

Ontroerende schoonheid, teer en streng. De bedrieglijk eenvoudige stillevens van Christiaan Kuitwaard lijken de ultieme stilte vangen. Telkens opnieuw.  Kuitwaards fascinatie voor schilderen naar de waarneming deelt hij met de Britse schilder Euan Uglow, die hij bewondert en van wie in dezelfde periode in Museum MORE een retrospectieve tentoonstelling wordt gehouden.

Te zien in Museum MORE in Gorssel van 26 mei t/m 1 september 2019.

Christiaan Kuitwaard, w.b.p. 280

Pers informatie tentoonstelling DE BROERS BARRAUD | 4 Zwitserse realisten

Ze zijn waarschijnlijk het best bewaarde geheim van Zwitserland: de gebroeders Barraud. François, Charles, Aimé en Aurèle. Vier broers in de kunst. Vier zeer getalenteerde schilders binnen één familie. Een geluks-klavertje-vier? Een bijna-wonder? Misschien. Museum MORE wil laten zien dat er veel meer kwaliteit en variatie is in de moderne Zwitserse kunst dan de usual suspects zoals Giacometti en Hodler. De Barrauds zijn het waard om ontdekt te worden buiten Zwitserland. Hun schilderijen zijn belangrijke vertegenwoordigers van het Europese realisme uit de jaren ’20 en ’30. Nederland kan in 2019 voor het eerst kennis maken met de Barrauds en tientallen van hun imposante figuurstukken, verstilde stillevens en indringende portretten, vaak met een raadselachtige twist.

Te zien in Museum MORE in Gorssel van 20 januari t/m 12 mei 2019. Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Zwitserse kunstfonds ProHelvetia

Museum MORE | Gorssel | Gelderland | Tentoonstelling De Broers Barraud | François Barraud | Vrouw die brood snijdt voor de soep | 1933 | particuliere collectie | foto Jean-Pierre Kuhn, Gockhausen

Pers informatie expositie Het Geheim van de Meester

Met de start van het derde seizoen van de populaire AVROTROS-serie Het Geheim van de Meester zullen er 22 ingenieuze reconstructies gemaakt zijn van topstukken uit Nederlandse en Belgische musea. Om dit te vieren alle 22 reconstructies van het expertteam uit de tv-serie te zien in Museum MORE in Gorssel. Deze unieke expositie is het resultaat van een samenwerking tussen de AVROTROS, producent POSVIDEO en Museum MORE en wordt mede ondersteund door de Provincie Gelderland.

Te zien in Museum MORE in Gorssel van 27 januari t/m 19 mei 2019.
Seizoen 3 is op tv vanaf 8 januari tot 26 februari, elke dinsdag om 21.15 uur op NPO 2

Museum MORE | Gorssel | gelderland | Het Geheim van de Meester expositie | AVROTROS | POSVIDEO

Pers informatie tentoonstellingen najaar 2018

Dit najaar zijn maar liefst 3 wisseltentoonstellingen te zien in Museum MORE in Gorssel.

KEES TIMMER | Mens & Dier t/m 6 januari 2019.

JOHAN POLET | Beeldhouwer t/m 6 januari 2019.

PAUL DE LUSSANET | La joie de peindre t/m 9 december 2018.

 

Kees Timmer | Tijgers | na 1973 | collectie Anton Vrede Rotterdam | foto Bob Goedewaagen

Pers informatie tentoonstelling MORE FOCUS | Het trage lage land

Een ‘oer-Hollandse’ fotografietentoonstelling met werk van maar liefst 21 kunstenaars die Nederland laten zien vanaf grote hoogte, inzoomend via landschap, naar stad en dorp. En naar de mens die daar woont in zijn eigen ‘interieurlandschap’. Met een caleidoscopische blik – van ver buiten naar het portret binnen – zien we hoe ons land verbeeld is. Met werk van (internationaal) bekende maar ook jonge fotografen en kunstenaars. Te zien in Museum MORE in Gorssel van 27 mei t/m 9 sept 2018.

Gastconservator is Jurriaan van Kranendonk. Uitgeverij Lecturis publiceert het boek bij de tentoonstelling. Auteur is Merel Bem.

Noor Damen - Dáhlia

Pers informatie tentoonstelling 4 REALISTEN | De serene blik

4 REALISTEN, voortzetters van een grote Hollandse kunsttraditie. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel creëren alle vier een eigen atmosferische werkelijkheid. Een wereld van serene roerloosheid en verstilling. Met ruim 120 werken omspant de tentoonstelling De serene blik meer dan een eeuw realisme van topniveau. Vaak in één adem genoemd, is het de eerste keer dat deze vier kunstenaars bij elkaar te zien zijn. Te zien van 4 februari t/m 13 mei 2018.

Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Floris Verster - Endegeest, 1893, werk op papier, Kröller-Müller Museum

Pers informatie nieuwe aanwinsten

Museum MORE is zeer blij met de verwerving van twee sublieme portretten van Carel Willink en Gerard Röling. “Twee prachtige tegenpolen: betovering en onttovering. Zo zou je de nieuwe aanwinsten kunnen kenschetsen”, aldus artistiek directeur Ype Koopmans. “Willink en Röling – beiden meesters in stofuitdrukking – excelleren hier met hun weergave van de menselijke huid, van fluweel en van tweed. En beiden laten een handenspel op de voorgrond afspelen. Iets wat ook grote technische kunde verraadt.” Zo schilderden zij tot in perfectie een beeld van nors leiderschap en jeugdige statigheid. De twee schilderijen zijn nu te zien in Museum MORE in Gorssel.

Museum MORE | Gorssel | Gelderland | Gerard Röling | Portret van Lenny de Graan | ca 1941

Pers informatie tentoonstelling Hermanus Berserik

Een grote overzichtstentoonstelling van het werk van Hermanus Berserik. Wars van de heersende kunstmodes schilderde en tekende Berserik (1921-2002) in 60 jaar tijd een even omvangrijk als gevarieerd oeuvre bij elkaar. De meeste bekendheid geniet de Hagenaar als schilder van vrolijke voorstellingen vol humor, poëzie en soms een vleugje surrealisme. Te zien van 15 okt t/m 21 jan 2018.

Hermanus Berserik, Maskerade, 1995

Pers informatie tentoonstelling Herman Gordijn

Herman Gordijn is overleden op 25 mei 2017. Museum MORE wenst familie en naasten van Herman veel sterkte toe met het dragen van hun verlies. Museum MORE geeft een groot eerbetoon aan Herman Gordijn. Met een stevig en uiterst divers oeuvre neemt Gordijn een buitengewone plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld. Zij werk roept intense en emoties op en heeft een tijdloze zeggingskracht. De tentoonstelling biedt een overzicht van hoogtepunten uit 60 jaar uniek kunstenaarschap met schilderijen, etsen en gravures. Te zien 25 juni t/m 1 oktober 2017.

Pers informatie Kasteel Ruurlo

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opende Kasteel Ruurlo op vrijdag 23 juni 2017. Kunstverzamelaars Hans en Monique Melchers besloten een tweede museumlocatie te openen om een passende plek te creëren voor hun collectie werken van Carel Willink. Zij wensen met de opening van het kasteel een bijdrage te leveren aan het publiek toegankelijk maken van nationaal erfgoed en de waardering voor het oeuvre van Willink te bevorderen. De keuze om twee museumlocaties in de Achterhoek te vestigen is omdat zij iets terug willen doen voor de streek waar zij met veel plezier wonen.

Museum MORE | Kasteel Ruurlo | fotograaf Rutger Hollander

Pers informatie nieuwe aanwinsten

Museum MORE verwerft twee topwerken van Jan Mankes (1889-1920). Het betreft het portret van zijn echtgenote Annie Zernike en een portret van zijn vader Beint. Hans Melchers, initiator van het museum: “Deze werken vormen een prachtige aanvulling op de collectie. Mankes is niet alleen een van de door onze bezoekers meest bewonderde schilders, maar was ook een voorbeeld voor latere kunstenaars. Bovendien bezit het museum hiermee de grootste collectie schilderijen van Jan Mankes. Waarmee het museum nog eens wil benadrukken dat het Nederlands Realisme voor MORE op de eerste plaats komt”.

Afbeeldingen Museum MORE

Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Foto Imre Csany Museum MORE is het grootste museum voor modern realisme. Hieronder kunt u afbeeldingen downloaden van het museum en highlights uit onze eigen collectie met o.a. Jan Mankes, Charley Toorop, Pyke Koch en Carel Willink.

Download info 2017

Download images

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

Ontvang eens per kwartaal het laatste nieuws en informatie over tentoonstellingen in uw mailbox.

  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.