Probably no creator share more love | Museum MORE

Share MORE love
Kunstkus

Je hoeft deze zomer niet naar Wenen om een van de tederste kussen uit de kunst te zien. Geïnspireerd door het wereldberoemde werk De Kus van Gustav Klimt, schilderde kunstenaar Anya Janssen The Kiss. Het is een monumentaal en tegelijkertijd intiem portret van twee jongens in zwarte, glimmende Adidas-shorts die elkaar kussen. Anya ontmoette het liefdespaar op de kunstacademie in Arnhem waar ze ook les geeft.

“Ze trokken mij aan door hun openheid, hun politieke betrokkenheid en hun fluïde omgang met gender”, zegt Anya. “Ze zijn zowel zelfbewust als kwetsbaar. En ze vertegenwoordigen een hoopvolle toekomst in een tijd vol onzekerheden”.

Anya Janssen, The Kiss 1, 2021, collectie kunstenaar

Anya’s muzen die model stonden voor The Kiss zijn Nemo Cheminée en Benji Nijenhuis, oud-studenten van ArtEZ. Samen vormen zij het ontwerpduo The Nightmare Disorder. Onder het motto ‘We stopped looking for monsters under our bed when we realised they were inside us’ creëren ze extravagante, kunstige kostuums voor drag queens en performers die internationaal optreden. Anya begon aan het levensgrote portret van Nemo en Benji tijdens de lockdowns in 2020 en 2021. Het was haar eerste in een reeks geschilderde odes aan kussen, omhelzen, strelen en aan Sehnsucht, een diep verlangen naar iets of iemand die misschien onbereikbaar is.