Keep it simple!
Naïeve schilderkunst ca. 1900-1940

Verwacht in 2023

In 2023 brengt Museum MORE een ode aan de naïeve schilderkunst anno 1900-1940, met werk uit binnen- en buitenland. Van beroemde Franse kunstenaars als Henri Rousseau, Camille Bombois en André Bauchant, de Zwitser Adolf Dietrich, tot de Nederlander Sal Meijer en vele anderen.

Op dit moment onderzoekt Museum MORE de oeuvres van een groot aantal naïeve kunstenaars. Uit deze namen zal een selectie worden gemaakt voor de tentoonstelling. Wij zijn gericht op zoek naar schilderijen uit particulier bezit.

Heeft u naïeve kunst in bezit?

We zijn specifiek op zoek naar kunst van naïeve kunstenaars uit deze lijst. Heeft u werk in bezit van een of meerdere van deze makers? Laat het ons weten door het formulier in te vullen.

Verwacht

Museum MORE stelt een internationaal overzicht samen van de zogenoemde naïeve schilderkunst van voor de Tweede Wereldoorlog. Het is 50 jaar geleden dat er in Nederland een substantiële tentoonstelling werd gewijd aan de kunstenaars die tot dit fenomeen worden gerekend.

Naïeve schilderkunst van 1900-1940

Met zijn gelijkmatige, decoratieve detaillering of juist gebrek daaraan, kleurrijke palet, egale lichtval, platte ruimtewerking, popperige figuren en voorkeur voor alledaagse onderwerpen speelde de naïeve schilderkunst een rol van belang in de ontwikkeling van de moderne kunst.

Het kijken naar naïeve kunst of het zelf experimenteren met een naïeve stijl hielp kunstenaars om los te komen van eeuwenoude academische regels en met andere ogen naar de werkelijkheid te kijken. Ook voor moderne realisten in het interbellum was de naïeve schilderkunst een grote inspiratiebron.

We zijn op zoek naar kunst van naïeve schilders. Bekijk de lijst met naïeve kunstenaars.

Wat is naïeve kunst?

De term ‘naïef’ is alles behalve eenduidig. Hij raakte in omloop in de loop van de 20ste eeuw om kunstenaars aan te duiden die zonder opleiding op latere leeftijd en naast een baan als bakker, ambtenaar of sigarenboer de wereld om zich heen schilderden. Zij zouden dit doen met een onbevangen blik, zonder zich in stijl en techniek te verhouden tot academische schilderkunstige regels en intellectuele overwegingen – vandaar ook wel de benamingen zondagsschilders of moderne primitieven.

Museum MORE vat naïef op als een fluïde en primair stilistische term zonder waardeoordeel, die bij het samenstellen van de tentoonstelling als handvat wordt gebruikt voor het selecteren van kunstenaars uit diverse landen met een overeenkomstige manier van uitdrukken.

Heeft u naïeve kunst in bezit?

We zijn gericht op zoek naar schilderijen uit particulier bezit. Hieronder vindt u een lijst met naïeve kunstschilders waar we op dit moment onderzoek naar doen. Help ons door het formulier in te vullen.

• Hendrik Brouwer

• Louis Vivin

Groot-Brittannië

• L. S. Lowry
  • Anne Carline (1862-1945, NB: niet Hilda Anne Carline)

Duitsland

• Felix Muche (a.k.a. Ramholz)
  • Walter Spies

• Patsy Santo
  • Patrick J. Sullivan

Cuba

• Rafael Moreno (1887-1951)

Haiti

• Gessner Abélard

Peru

• Mario Urteaga

Brazilië

• José Cardoso Jr.

Meld uw kunst bij ons aan

Vul het formulier in om uw naïeve kunst aan te melden. Komt u er niet uit met het formulier? Dan kunt u ook mailen naar conservator Marieke Jooren via mariekejooren@museummore.nl.

Via dit formulier kunt u maximaal 5 afbeeldingen en PDF-bestanden uploaden (max. 5MB per bestand).

*Uw gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, gaat u akkoord met de privacy policy.