Keuze uit eigen collectie

Nu te zien
20.04.22
148 A0747 Rachelle Stoffels

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Naast wisselende tentoonstellingen, presenteert Museum MORE voortdurend hoogtepunten uit de eigen collectie. Deze verzameling is geworteld in het Nederlandse realisme uit de eerste helft van de vorige eeuw en loopt door tot de dag vandaag. Bijna 100 werken van tientallen verschillende kunstenaars geven een rijk beeld van ruim één eeuw modern realisme in Nederland.

Iedere zondag kun je aansluiten bij een instaprondleiding van onze museumgids, die je meeneemt door ons museum.

Museum MORE is het grootste museum voor Modern Realisme in Europa. Het museum toont en verzamelt werk van beeldend kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw die de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt nemen en deze op herkenbare wijze verbeelden. “Realisme” kent daarbij vele gedaanten. Daarbij bevraagt het museum het begrip ‘de werkelijkheid’ zoals kunstenaars die kunnen verbeelden. De bezoeker is daarbij nadrukkelijk aan zet. Want wat is die werkelijkheid nou eigenlijk? Het suggereert een vaststaand gegeven, iets dat voor iedereen ‘waar’ is. Maar niets is minder waar: de werkelijkheid wordt door iedereen anders waargenomen. Of weergegeven.

I1 A1066 Eva Broekema
148 A0439 Rachelle Stoffels
I1 A0927 Eva Broekema

Realisme uit de jaren '20 en '30 tot nu

Opvallend is dat eeuwenoude genres – zoals het stilleven, portret of stadsgezicht, of een afgeleide daarvan – telkens terugkeren. Door een ongewone uitsnede, een raadselachtig element of een rauw randje nodigt het modern realisme de beschouwer telkens uit om de bekende werkelijkheid als nieuw te beleven.

In de collectie-opstelling is o.a. werk te zien van toonaangevende realistische kunstenaars uit de jaren ’20 en ’30. Denk aan grote namen als Charley Toorop, Carel Willink en Pyke Koch. Hun werk sloot aan bij realistische stromingen die overal in Europa en Noord-Amerika de kop opstaken. Maar ook na de Tweede Wereldoorlog, toen abstracte en conceptuele kunst hoogtij vierden, werd er volop realistisch gewerkt, onder anderen door Co Westerik, Jan Beutener en Herman Gordijn.

Inmiddels zijn er nieuwe generaties hedendaagse realisten, zoals Marlene Dumas, Annemarie Busschers, Arnout Killian en Erwin Olaf die op geheel eigen wijze invulling geven aan het realisme. Zo blijft het verhaal van het modern realisme constant in beweging.

Jan Wittenberg, Amaryllis, 1931, collectie Museum MORE (RCE)
Jan Mankes, Portret van Annie Zernike, 1918, collectie Museum MORE

Het mooiste van Mankes

Van Jan Mankes kun je nooit genoeg krijgen! In Gorssel zijn op dit moment zijn acht topstukken te zien van 'Hollands meest verstilde schilder'. Dit portret uit 1918 van Annie Zernike is een absoluut meesterwerk. Alles waar Mankes beroemd om is geworden, komt hierin samen. Annie, echtgenote van Mankes, was de eerste vrouwelijke predikant van Nederland.

Herman Gordijn Sonja met kat 1957 collectie Museum MORE RCE foto Peter Cox
Herman Gordijn, Sonja met kat, 1959, collectie Museum MORE, langdurige bruikleen RCE
Ina van Zyl Vrouw Woman 2018 collectie Akzonobel Art Foundation Ina van Zyl
Ina van Zyl, Woman, 2018, bruikleen collectie Akzonobel Art Foundation
Esiri Erheriene Essi All Purpose Smile 2017 collectie Akzonobel Art Foundation Esiri Erherine Essi
Esiri Erheriene Essi, All Purpose Smile, 2017, bruikleen collectie Akzonobel Art Foundation

Instaprondleidingen
op zondag

Onze museumgids neemt je mee door de eigen collectie.

41 A3798 Eva Broekema

Reserveer je bezoek

Een eeuw modern realisme, nu in Museum MORE. Reserveer je bezoek en laat je inspireren.

600x800 Charley Toorop Zelfportret met bontkraag 1940 e1483443337846