Keuze uit
eigen collectie

Nu te zien

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Naast wisselende tentoonstellingen, presenteert Museum MORE voortdurend hoogtepunten uit de eigen collectie. Deze verzameling is geworteld in het Nederlandse realisme uit de eerste helft van de vorige eeuw en loopt door tot de dag vandaag. Ruim 120 werken van meer dan 40 verschillende kunstenaars geven een gevarieerd beeld van ruim één eeuw modern realisme in Nederland.

Ontdek de jonggestorven Jan Mankes, waarvan nu zelfs 17 schilderijen te zien zijn in het nieuwe Mankes-kabinet. En maak kennis met virtuoze grootheden van het modern realisme zoals Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch, Wim Schuhmacher, Charley Toorop en Carel Willink.

Iedere zondag kun je aansluiten bij een instaprondleiding van onze museumgids, die je meeneemt door de eigen collectie.

Geweest

Museum MORE is het grootste museum voor Modern Realisme. Het museum toont en verzamelt werk van beeldend kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw die de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt nemen en deze op herkenbare wijze verbeelden. “Realisme” kent daarbij vele gedaanten. De stijl kan uiterst gedetailleerd zijn met een onberispelijk glad verfoppervlak, of vereenvoudigd van vorm met een meer zichtbare verfstreek.

Realisme uit de jaren '20 en '30 tot nu

Opvallend is dat eeuwenoude genres – zoals het stilleven, portret of stadsgezicht, of een afgeleide daarvan – telkens terugkeren. Door een ongewone uitsnede, een raadselachtig element of een rauw randje nodigt het modern realisme de beschouwer telkens uit om de bekende werkelijkheid als nieuw te beleven.

In de collectie-opstelling is werk te zien van toonaangevende realistische kunstenaars uit de jaren ’20 en ’30. Hun werk sloot aan bij realistische stromingen die overal in Europa en Noord-Amerika de kop opstaken. Ook na de Tweede Wereldoorlog, toen abstracte en conceptuele kunst hoogtij vierden, werd er volop realistisch gewerkt, onder anderen door Co Westerik, Jan Beutener en Herman Berserik.

Inmiddels zijn er nieuwe generaties hedendaagse realisten, die op geheel eigen wijze invulling geven aan het realisme. Zo blijft het verhaal van het modern realisme constant in beweging.

Wim Schuhmacher, Gezicht op Corte, 1928, collectie Museum MORE (lees meer)

Jan Mankes, Portret van Annie Zernike, 1918, collectie Museum MORE (lees meer)

Het mooiste van Mankes

Van Jan Mankes kun je nooit genoeg krijgen! Vanaf nu zijn in Gorssel maar liefst 17 schilderijen te zien van 'Hollands meest verstilde schilder'. Dit portret uit 1918 van Annie Zernike is een absoluut topstuk. Alles waar Mankes beroemd om is geworden, komt hierin samen. Annie, echtgenote van Mankes, was de eerste vrouwelijke predikant van Nederland. Dit werk is uiteraard ook te zien in ons nieuwe Mankes-kabinet.

Instaprondleidingen
op zondag

Onze museumgids neemt je mee door de eigen collectie.

Reserveer je bezoek

Een eeuw modern realisme, nu in Museum MORE. Reserveer je bezoek en laat je inspireren.