Tussen Kunst en Kitsch

Woensdagavond 18 maart kunt u heerlijk mee-taxeren om 20.35 uur bij Tussen Kunst en Kitsch op NPO1.

Vanuit Museum MORE ontdekken de experts prachtige vondsten uit de kringloop, waaronder twee kandelaars in space-age stijl die voor een prikkie zijn gekocht en een porseleinen theebus uit China. Ook komt expert Fred Kats een bijzonder gouden zakhorloge onder ogen.

Afgelopen september, op een prachtige najaarsdag, zijn de opnames gemaakt en deze week zien we het resultaat!

Jan Mankes | Portret van Annie | 1918 | collectie Museum MORE

Even geen museumbezoek, geniet van onze collectie online!

Museum MORE in Gorssel is het grootste museum voor Modern Realisme. Tijdelijk zijn zowel Museum MORE als Kasteel Ruurlo gesloten, dus geniet online van onze kunst! Op Facebook en Instagram laten we u de komende weken kennismaken met topstukken uit onze collectie en wat deze kunst zo bijzonder maakt.

De komende weken draaien we de rollen om: de kunst komt naar u toe. Zo willen we u graag kennis laten maken met Annie Zernike, de vrouw van kunstenaar Jan Mankes en eerste vrouwelijke dominee van Nederland. Jan Mankes portretteerde haar in 1918.

Mankes (1889-1920) wordt ook wel “Hollands meest verstilde schilder” genoemd, en mag beschouwd worden als een van de belangrijkste schilders uit 20ste-eeuwse Nederlandse kunstgeschiedenis. De waardering voor de dromerige, bijna mystieke werken van Mankes is nog altijd groeiende. Zo was ook (wijlen) Joost Zwagerman fan, die zijn kunst als “Mankes in Wonderland”.

Mankes schilderde in 1918 het portret van zijn grote liefde Annie Zernike in het jaar dat hun enige kind Beint geboren werd en zij promoveerde als theologe. Het 'Portret van Annie' is hét pronkstuk van Museum MORE tijdens de Nationale Museumweek dit jaar. Daarnaast wordt ter gelegenheid van het 100ste sterfjaar van Jan Mankes ruim 35 schilderijen van Mankes tentoongesteld worden in MORE, waaronder dit topstuk. Te zien - onder voorbehoud - van 10 april t/m 30 augustus 2020.