Win een reis naar Praag

Doe nu mee met onze prijsvraag nav de tentoonstelling Nové Realismy | Tsjecho-Slowaaks realisme 1918-1945. Samen met European Sleeper bieden we deze citytrip aan naar de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Open je wereld met een reis voor 2 personen! Deelname is gesloten.

Wat een mooie, leuke en originele inzendingen kregen we per mail, op Facebook en Instagram! Het was ongelooflijk moeilijk om te kiezen. Er waren inzendingen van jong tot oud, van ontroerend tot grappig. Heel veel dank voor jullie deelname allemaal!

De winnaar is geworden: Marnix de Vries met Praagse Lente. Zijn inzending staat onderaan de pagina.

Shutterstock 423729028 autor Da Liu

De reis

Met de nachttrein van European Sleeper reizen jullie in een privé slaapcoupé van Amsterdam naar Praag. Daar slaap je 2 nachten in het Art Deco Imperial Hotel en kun je heerlijk ontbijten. Je krijgt ook nog eens 2 entreetickets om het National Museum te bezoeken.

IMG 3026
Art Deco Imperial Hotel Praag
IMG 3016
Art Deco Imperial Hotel Praag
IMG 3023
Art Deco Imperial Hotel in Praag
IMG 3024
Art Deco Imperial Hotel in Praag
HB foto 680x400px
National Museum in Praag

Life is a train, get on board

Als prijswinnaar kom je 's ochtends met de trein aan op het Hoofdstation van Praag. Bijna honderd jaar geleden bestond dit treinstation ook al. Kunstenares Milada Marešová schilderde in 1927 precies dit gebouw. Op het perron is het een drukte van belang. Een deftige dame in bontjas, een vrome non, een weduwe zoent een familielid? Mensen met koffers ontmoeten elkaar, een hondje kijkt gretig toe. Levens kruisen zich, treinen komen aan en vertrekken weer.

Zoals de Amerikaans-Afghaanse auteur Khaled Hosseini schreef in zijn beroemde roman The Kite Runner (De Vliegeraar): Life is a train, get on board oftewel Het leven is een trein, stap in.

Milada Marešová, Railway station, 1927, collection COLLETT Prague-Munich, photo Oto Palán ©Estate of Milada Marešova

#PrijsvraagPraag

Fotografeer jezelf in de trein, bij het station of op het perron. En vertel waarom jij droomt van een treintrip naar Praag. Beter nog: vertel waarom én met wie jij dit reisje wilt maken! Mooi, leuk, lief of grappig, alles mag. Gebruik #PrijsvraagPraag op Instagram of Facebook. Of mail jouw foto en verhaaltje naar prijsvraag@museummore.nl.

  • Inzenden kan t/m 8 mei 2022.
  • De winnaar wordt bekend gemaakt op 16 mei 2022.
  • De prijs is niet inwisselbaar tegen geld of andere goederen.

WINNAAR #PrijsvraagPraag

Wat een mooie, leuke en originele inzendingen kregen we per mail, op Facebook en Instagram! Het was ongelooflijk moeilijk om te kiezen. Er waren inzendingen van jong tot oud, van ontroerend tot grappig. Heel veel dank voor jullie deelname allemaal!

Na lang wikken en wegen zijn we er uit: de prijs gaat naar Marnix de Vries met zijn 'reisfoto's' waarin hij de schilderijen uit de tentoonstelling verwerkte. Bovendien is zijn begeleidende tekst Praagse Lente over vrede en vrijheid meer dan ooit actueel. Gefeliciteerd Marnix!

Praagse Lente

Vandaag 5 mei. We vieren Bevrijdingsdag. De dag van de vrijheid. Het besef dat vrijheid iets is wat je moet koesteren en nooit vanzelfsprekend is. In ons land en vele andere landen.

Mijn Nové Realismy is dat iedereen zoekend naar een eigen identiteit grenzeloos vrij moet kunnen zijn. Kunst is in die vrijheidsstrijd een belangrijke ‘wapen’. Want kunst is bevrijdend en spreekt letterlijk tot de verbeelding. Zoals het dat ook deed in het Tsjecho-Slowakije van 1968.

Ik gun ieder mens in ieder land meningsvrijheid in een geheel eigen beeldtaal. De Trein van het Leven probeer ik daarom maximaal te benutten en te ervaren. Het opent mijn wereld en spreekt tot de verbeelding wanneer ik iedere dag weer in vrijheid naar buiten kijk.

Wat is er mooier dan onze eigen ‘Praagse Lente’ te mogen ervaren met mijn Belle Hélène!

We want More! :)

Marnix de Vries