I1 A3136 Eva Broekema

Pers

Voor algemene persinformatie kun je contact openemen via press@museummore.nl.

Persbezoek is alleen mogelijk op afspraak. Mail je verzoek uiterlijk vijf werkdagen vooraf. Lees de voorwaarden hieronder.

Persbeelden/Beeldgebruik publicatie is alléén mogelijk op voorwaarde van creditvermelding zoals aangegeven in de beeldbestanden. Het is niet toegestaan afbeeldingen aan te snijden of anderszins te bewerken. Het is verboden deze foto's te gebruiken voor commerciële doeleinden.

Persbezoek aanvragen | Vermeld in jouw verzoek aub de volgende informatie:

  • De datum dat je zou willen komen.
  • Welke locatie je zou willen bezoeken.
  • Vermeld je naam en contactgegevens.
  • Een beknopte omschrijving van de beoogde publicatie en publicatiedatum.

Licked by the Waves | Nieuwe baders in de kunst

Te zien in Gorssel van 6 juli t/m 6 oktober 2024

Ontdek hoe moderne en hedendaagse kunstenaars op baanbrekende wijze het klassieke thema baders verbeelden. Deze internationale tentoonstelling laat de voortdurende fascinatie zien voor dit onderwerp. Tientallen werken van 70 kunstenaars bieden een rijk spectrum aan verrassende visies op de badende mens. Van prachtig intiem tot ironisch en van klein en kwetsbaar tot spectaculair. Maak kennis met de nieuwe baders in de kunst van Marlene Dumas tot Niki de Saint Phalle en van Camille Bombois tot Amoako Boafo. The international press kit is in English and Dutch.

40 Jaar Tussen Kunst en Kitsch

Te zien in Kasteel Ruurlo van 4 juni t/m 3 november 2024

Dit jaar bestaat het AVROTROS tv-programma Tussen Kunst en Kitsch 40 jaar. Om dit jubileum te vieren organiseert Museum MORE-Kasteel Ruurlo in samenwerking met AVROTROS een unieke tentoonstelling. Maar liefst 75 opzienbarende objecten uit de geschiedenis van het programma zullen te zien zijn in Kasteel Ruurlo. Van een ets van Rembrandt tot een schilderij van Rien Poortvliet. En van prachtig eeuwenoud porselein tot een modern poppenhuis.

Aan 't water

Te zien in Gorssel van 23 maart t/m 8 september 2024

Dit voorjaar en deze zomer brengt Museum MORE een ode aan ons water. Samen met gastconservator Boudewijn Bakker organiseert MORE een tentoonstelling rondom dit thema. Met ongeveer vijftig schilderijen, tekeningen en prenten uit de afgelopen 120 jaar voert Aan ’t Water je langs zowel de aantrekkelijke als de omineuze aspecten van water in Nederland.

Cornelius Völker | Things You Shouldn't Paint

Te zien in Gorssel van 10 maart t/m 23 juni 2024

Museum MORE toont dit voorjaar zo'n honderd topstukken van de Duitse schilder Cornelius Völker (1965). Things You Shouldn't Paint is het eerste museale oeuvre-overzicht van Völker in Nederland en is tot stand gekomen komt in samenwerking met het Kunstpalast in Düsseldorf. Ontdek de manier waarop Völker met weloverwogen verfstreken alledaagse dingen glamour geeft.

Er lijkt geen enkel onderwerp meer taboe in de kunst. Toch rekt Völker de grens op met beelden die alledaags lijken, maar doorgaans aan ons zicht onttrokken worden. In zijn schilderijen vereeuwigt Völker onder andere glanzende wapens en bebloede tampons. Hij verbeeldt cavia’s als popsterren of kiest kalende mannen als centrale figuur. Dingen die je eigenlijk niet hoort te schilderen. Op schijnbaar moeiteloze wijze choreografeert de kunstenaar met zijn penseel olieverf op doeken en tilt hij zijn onderwerpen op tot grote hoogte.

Koos Buster | Het had ook anders kunnen zijn

Te zien in Kasteel Ruurlo van 26 januari t/m 20 mei 2024

Museum MORE | Kasteel Ruurlo presenteert de eerste museale solotentoonstelling van Koos Buster: Het had ook anders kunnen zijn. Gewapend met klei en een flinke dosis humor zet Buster de alledaagse dingen om ons heen op een voetstuk: van brandblusser tot huishoudtrap en van bierflesje tot waterkoeler. In zijn typerende bobbelige stijl tovert hij doodnormale objecten om in keramische kunstwerken. Zo wil hij de wereld een beetje mooier maken.

Tal R & Mamma Andersson | Rondom Hill

Te zien in Gorssel van 11 november 2023 t/m 25 februari 2024

Museum MORE toont dit najaar het krachtige werk van de Deens-Israëlische Tal R (1967) en de Zweedse Mamma Andersson (1962). Deze twee op het eerste gezicht totaal verschillende kunstenaars delen echter een grote fascinatie voor C.F. Hill (1849-1911), die met zijn zinderende, bijna levende landschappen en mysterieuze werelden vol existentiële symbolen een centrale figuur is geworden in de geschiedenis van de Noord-Europese kunst. De tentoonstelling Tal R & Mamma Andersson | Rondom Hill is dan ook een unieke ontmoeting tussen drie Scandinavische grootheden.

Bedrieglijke meesters

Te zien in Kasteel Ruurlo van 29 september 2023 t/m 21 januari 2024

Dit najaar tonen we een selectie van werken van drie meesterlijke schilders. Kunstenaar Carel Willink (1900-1983) en zijn tijdgenoten Raoul Hynckes (1893-1973) en Wim Schuhmacher (1894-1986) behoorden in de jaren 1930 en ‘40 tot de absolute top van de Nederlandse schilderkunst. Volg hun artistieke reis van modernisme naar bedrieglijk echt realisme.

Lara de Moor | The Other Place

Te zien in Gorssel van 16 september 2023 t/m 10 maart 2024

Museum MORE toont dit najaar de eerste museale solotentoonstelling van kunstenaar Lara de Moor (1969). Met haar schilderijen, waarvan er in MORE dertig te zien zullen zijn, creëert zij een mysterieuze wereld waarin verlaten plekken een eigen ziel en atmosfeer krijgen.

Jan Worst | A Curious Universe

Te zien in Gorssel van 9 juli t/m 29 oktober 2023

Museum MORE brengt eerste museale tentoonstelling van Jan Worst

Museum MORE presenteert de tentoonstelling A Curious Universe met daarin 45 werken van de schilder Jan Worst. Overdadige interieurs, rijk gedecoreerd met boeken, wandtapijten, antieke meubels en kunst, waarin de figuranten hoofdzakelijk vrouwen en kinderen zijn. Een wereld van rijkdom, luxe, privilege en fysieke schoonheid met een voyeuristische ondertoon die zich lijkt af te spelen in barokke paleizen en Engelse landhuizen. Internationaal is het werk van Worst al vanaf de jaren 90 geliefd. Museum MORE is het allereerste museum dat met een grootschalig retrospectief aandacht besteedt aan het indrukwekkende oeuvre van deze Nederlandse kunstenaar die deze zomer 70 is geworden.

Fabulous Monsters | Fotografie van Viviane Sassen

Te zien in Kasteel Ruurlo 17 juni t/m 24 september 2023

Museum MORE | Kasteel Ruurlo en Dat Bolwerck presenteren in een dubbeltentoonstelling werk van fotograaf Viviane Sassen. In Fabulous Monsters komen de twee disciplines aan bod die haar werk kenmerken: modefotografie en vrij fotografisch werk. Beide tentoonstellingen laten de uitzonderlijke surrealistische kwaliteit zien van Sassens fotografie. Fabulous Monsters onderzoekt het bewuste en het onbewuste, het licht en de schaduw. Daarbij richt de tentoonstelling in Kasteel Ruurlo zich meer op het bewuste, het licht en de erotiek en de tentoonstelling in Dat Bolwerck zich meer op de schaduwkant van de psyche.

Naïef realisme | Van Rousseau tot Grandma Moses

Te zien in Gorssel van 25 maart t/m 25 juni 2023

Met dit unieke overzicht brengt Museum MORE grote en kleine naïef realistische meesters 85 jaar na hun baanbrekende tentoonstelling in het Museum of Modern Art in New York weer samen, op Nederlandse bodem. Met topkunst van onder anderen Henri Rousseau, Camille Bombois, André Bauchant, Séraphine Louis, Nikifor, John Kane, Horace Pippin, Morris Hirshfield en Grandma Moses.


International press kits are available in English, French, German and Dutch.

Roots | Tekeningen van Samah Shihadi

Te zien in Gorssel van 19 februari t/m 3 september 2023

Samah Shihadi tekent tegen het vergeten. Met delicate, fijnzinnige en precieze werken verbeeldt deze Palestijnse kunstenaar haar historische wortels en ontheemding op een persoonlijke en tegelijk universele wijze. Een selectie van Shihadi’s beladen landschappen, ontroerende familietaferelen, symbolische stillevens en mystieke zelfportretten zijn te zien in haar eerste museale solotentoonstelling in Europa.

Lynne Leegte | Fantastic Voyage

Te zien in Kasteel Ruurlo van 22 januari t/m 11 juni 2023

Dit voorjaar toont Museum MORE | Kasteel Ruurlo zo’n 50 werken uit het poëtische oeuvre van kunstenaar Lynne Leegte. Onder de titel Fantastic Voyage zullen haar sculpturen en foto’s in zeven kamers en het trappenhuis te bezichtigen zijn.

Bas Losekoot | Streetview

Te zien in Gorssel van 13 november t/m 5 februari 2023

Dit najaar toont Museum MORE de mens in de metropool. Streetview laat de visie van fotograaf Bas Losekoot zien op het leven in dichtbevolkte steden, die steeds verder uitdijen. Een selectie van tientallen foto’s waarin Losekoot het individu uit de menigte licht, biedt een unieke kijk op onze onderlinge verhoudingen. Zijn wij ontheemd of juist op onze plek in moderne mega cities?

MORE & meer. Realisme van 1900 tot nu

Te zien in Gorssel t/m 12 maart 2023

Met een volledig nieuwe opstelling van de eigen collectie verkent Museum MORE het realisme in de Nederlandse kunst van de afgelopen eeuw tot de dag van vandaag. In maar liefst zes zalen met 180 kunstwerken bevraagt het museum de traditionele opvattingen over ‘de werkelijkheid’ zoals kunstenaars die kunnen verbeelden. De bezoeker is daarbij nadrukkelijk aan zet. Want wat is die werkelijkheid nou eigenlijk? Het suggereert een vaststaand gegeven, iets dat voor iedereen ‘waar’ is. Maar niets is minder waar. Ik zie wat jij niet ziet en andersom: de werkelijkheid wordt door iedereen anders waargenomen. Of weergegeven.

Anya Janssen | Earthlings

Te zien in Gorssel t/m 30 oktober 2022

Voor het eerst is een uitgebreid overzicht te zien van het oeuvre van Anya Janssen (1962). Museum MORE toont met Earthlings zo’n 40 hoogtepunten uit haar werk vanaf begin jaren negentig tot nu. Met verwondering beschouwt Janssen de mens. En die verschijnt dubbelzinnig in haar monumentale portretten. Haar kunst beweegt zich tussen werkelijkheid en fantasie. “Schilderen is voor mij een ultieme poging om dichter bij mensen te komen”. Met grote trefzekerheid combineert ze traditionele fijnschildertechniek met sterke composities. Maar door haar vaak vervreemdende kleurgebruik en onaardse schildereffecten creëert de kunstenaar een dubbelzinnig resultaat. Janssen schept hiermee een poëtisch, mysterieus universum.

Tadeusz | Het leven als spektakel

Te zien in Gorssel t/m 2 oktober 2022

Museum MORE toont als eerste in Nederland een groot overzicht van de Duitse schilder Norbert Tadeusz (1940-2011). Bekend en geroemd in eigen land is zijn reputatie daar buiten veel minder doorgedrongen. Ruim tien jaar na zijn overlijden wil MORE Tadeusz daarom eren met een museaal podium voor zijn krachtige schilderkunst.

Persbeelden Kasteel Ruurlo

Beeldgebruik is alléén mogelijk op voorwaarde van creditvermelding ©Museum MORE-Kasteel Ruurlo. Het is niet toegestaan afbeeldingen te bewerken. Het is verboden deze foto's te gebruiken voor commerciële doeleinden.