Pyke Koch heeft een betrekkelijk klein oeuvre nagelaten. Hij schilderde in de 45 jaar dat hij werkzaam was rond de 100 werken. Dat is niet verwonderlijk gezien de manier waarop hij te werk ging. Hij streefde technische perfectie na en zijn toewijding was onuitputtelijk. Hij beschouwde zijn schilderi...jen niet snel als voltooid en vernietigde een werk als hij niet tevreden was. Hij schilderde vaak meerdere versies van hetzelfde onderwerp. Dit werk is bijvoorbeeld het laatste in een reeks van vier varianten. De rustende slaapwandelaarster verwijst naar het iconische werk van Henri Rousseau getiteld La Bohémienne Endormie uit 1897 (collectie Museum of Modern Art, New York).
Koch schilderde de slaapwandelaarster liggend in een berglandschap. Zou dat betekenen dat we ons hier in de droom van de — niet wandelende — slaapwandelaarster bevinden? Erotische toespelingen lijken er door Koch, die kenner was van de psychoanalyse van Sigmund Freud (1856-1939), volop in te zijn verwerkt. De zendmast en de kandelaar (fallussymbolen), de pogingen het vuur (de lust) te doen ontbranden, de naaimachine en de gescheurde jurk dragen bij aan wat een erotische symboliek lijkt.
Tekst: Myrthe Wesseling, gids en publieksmedewerker
Dit werk is auteursrechtelijk beschermd. Je hebt toestemming nodig van de maker of diens erfgenaam om het te downloaden, bewerken, kopiëren of publiceren.