Nu te zien

Nu te zien

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Museum MORE is het grootste museum voor Modern Realisme in Europa. Hier is de collectie van Hans Melchers ondergebracht. Naast de eigen collectie zijn er altijd grote wisselende tentoonstellingen, die het oneindige spectrum van realistische kunst laten zien. Op de begane grond presenteert Museum MORE in drie zalen een dwarsdoorsnede van de eigen kunstcollectie. Ruim 120 werken van 40 verschillende kunstenaars geven een gevarieerd en eigenzinnig beeld van precies één eeuw modern realisme in Nederland. Ontdek hieronder welke wisselende tentoonstellingen nu te zien zijn.

 

Bekijk de agendaInspirerende rondleidingen

Nationaal cultureel erfgoed

MORE heeft topwerken van modern-realistische aartsvaders (-en moeders) Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop. De collectie bevat ook naoorlogs realistisch werk en wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe verwervingen. Ook invloedrijke hedendaagse kunstenaars zoals Marlene Dumas, Erwin Olaf en Ruud van Empel zijn vertegenwoordigd.

Plan uw bezoek
Charley Toorop, Beemster. Bloeiende boom (1943), Collectie Museum MORE, © Pictoright 2020

Charley Toorop, Beemster. Bloeiende boom (1943), Collectie Museum MORE, © Pictoright 2020

Carel Willink

Museum MORE heeft de grootste collectie met werken van Carel Willink. De Amsterdamse schilder Carel Willink (1900-1983) is nog altijd de koele grootmeester van het Magisch Realisme. Al sprak Willink zelf liever van imaginair of fantastisch realisme. Zijn werk is raadselachtig, elegant en uiterst voornaam.

Lees meer
Carel Willink, De Zeppelin, 1933, © Sylvia Willink, Pictoright

Carel Willink, De Zeppelin, 1933, collectie Museum MORE © Sylvia Willink - Pictoright 2020

Jan Mankes

Jan Mankes, geboren op 15 augustus 1889, te Meppel werkte in Delft als leerling bij een glasschilder. Daarnaast volgde hij een avondopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontwikkelde gaandeweg een liefde voor de natuur en maakte in de periode dat hij in de buurt van Heerenveen woonde veel van zijn beste werken.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Jan Mankes - Zelfportret

Jan Mankes, Zelfportret, 1913, collectie Museum MORE

Pyke Koch

Pyke Koch (1901-1991) leek door zijn voorkomen meer een aristocraat dan een artiest. Des te schokkender vond men zijn werk, toen Koch rond 1930 schijnbaar uit het niets de kunstwereld veroverde. Koch begon pas laat met schilderen, na een afgebroken rechtenstudie, en bleek een wonderboy. Een heer van stand, dat liet hij graag zo, haalde zijn inspiratie uit de Duitse cinema, uit achterbuurtscènes en kermistaferelen.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Pyke Koch - Rustende slaapwandelaarster IV - 1971

Pyke Koch, Rustende slaapwandelaarster IV, 1971, collectie Museum MORE ©Erven Pyke Koch

Charley Toorop

Charley Toorop (1891-1955) nam een uitzonderlijke plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld van voor de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen bevocht Charley Toorop haar eigen plek in een mannenbolwerk, ook moest ze zich artistiek bewijzen ten opzichte van haar vader, de beroemde kunstenaar Jan Toorop. Dochter Toorop ontwikkelde echter een geheel eigen stijl. Haar werk is niet te koppelen aan een specifieke stroming of groep.

Lees meer
Museum MORE | Gorssel | Gelderland | Charley Toorop | Zelfportret met bontkraag | 1940 | c/o Pictoright

Charley Toorop, Zelfportret met bontkraag, 1941, collectie Museum MORE ©Pictoright 2020

Wim Schuhmacher

Wim Schuhmacher (1894-1986) kreeg de bijnaam de Meester van het Grijs. Hij wordt vaak in één adem genoemd met neorealisten als Raoul Hynckes en Carel Willink. Ook zijn werk kan onaards aandoen, maar lijkt lichter van sfeer, sereen, minder onheilspellend. Vooral in het Italiaanse San Gimignano vervolmaakte Schuhmacher zijn ontkleurde wereld waarin het lichtschijnsel overal en nergens vandaan lijkt te komen.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Wim Schuhmacher - Melitta rustend op kussen - 1931

Wim Schuhmacher, Melitta rustend op kussen, 1931, collectie Museum MORE ©Erven Wim Schuhmacher

Raoul Hynckes

Raoul Hynckes (1893-1973) werd al vroeg gezien als groot schildertalent in zijn geboorteland België. Met zijn impressionistische landschappen en havengezichten, werd Hynckes al voor zijn twintigste uitverkoren voor een eenmanstentoonstelling in Brussel. Hij keerde zich letterlijk van buiten naar binnen. Hynckes schilderde niet meer in de open lucht, maar zocht in zijn atelier stroef en traag naar een nieuwe, eigen stijl.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland -Raoul Hynckes - Het satijnen lint - 1944

Raoul Hynckes, Het satijnen lint, 1944, collectie Museum MORE

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

Ontvang eens per kwartaal het laatste nieuws en informatie over tentoonstellingen in uw mailbox.

  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.