Nu te zien

Nu te zien

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Museum MORE is het grootste museum voor Modern Realisme. Hier is de collectie van Hans Melchers ondergebracht. Met de semi-permanente tentoonstelling DWARS KIJKEN presenteert Museum MORE een dwarsdoorsnede van de eigen kunstcollectie. Ruim 100 werken van 44 verschillende kunstenaars geven een gevarieerd en eigenzinnig beeld van precies één eeuw modern realisme in Nederland. 

Naast de eigen collectie zijn er altijd grote wisselende tentoonstellingen, die het oneindige spectrum van realistische kunst laten zien.

Bekijk de agendaKoop uw entreetickets online

Nationaal cultureel erfgoed

MORE heeft topwerken van modern-realistische aartsvaders (-en moeders) Carel Willink, Jan Mankes, Pyke Koch, Raoul Hynckes, Wim Schuhmacher en Charley Toorop. De collectie bevat ook naoorlogs realistisch werk en wordt nog altijd uitgebreid met nieuwe verwervingen. Ook invloedrijke hedendaagse kunstenaars zoals Marlene Dumas, Erwin Olaf en Ruud van Empel zijn vertegenwoordigd.

Plan uw bezoek
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - zaal 2 - ©Eva Broekema

Carel Willink

Museum MORE heeft de grootste collectie met werken van Carel Willink. De Amsterdamse schilder Carel Willink (1900-1983) is nog altijd de koele grootmeester van het Magisch Realisme. Al sprak Willink zelf liever van imaginair of fantastisch realisme. Zijn werk is raadselachtig, elegant en uiterst voornaam.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Carel Willink - Zappelin - ©Eva Broekema

Jan Mankes

Jan Mankes, geboren op 15 augustus 1889, te Meppel werkte in Delft als leerling bij een glasschilder. Daarnaast volgde hij een avondopleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Hij ontwikkelde gaandeweg een liefde voor de natuur en maakte in de periode dat hij in de buurt van Heerenveen woonde veel van zijn beste werken.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Jan Mankes - Zelfportret

Pyke Koch

Pyke Koch (1901-1991) leek door zijn voorkomen meer een aristocraat dan een artiest. Des te schokkender vond men zijn werk, toen Koch rond 1930 schijnbaar uit het niets de kunstwereld veroverde. Koch begon pas laat met schilderen, na een afgebroken rechtenstudie, en bleek een wonderboy. Een heer van stand, dat liet hij graag zo, haalde zijn inspiratie uit de Duitse cinema, uit achterbuurtscènes en kermistaferelen.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Pyke Koch - Rustende slaapwandelaarster IV - 1971

Charley Toorop

Charley Toorop (1891-1955) nam een uitzonderlijke plaats in binnen de Nederlandse kunstwereld van voor de Tweede Wereldoorlog. Niet alleen bevocht Charley Toorop haar eigen plek in een mannenbolwerk, ook moest ze zich artistiek bewijzen ten opzichte van haar vader, de beroemde kunstenaar Jan Toorop. Dochter Toorop ontwikkelde echter een geheel eigen stijl. Haar werk is niet te koppelen aan een specifieke stroming of groep.

Lees meer
Museum MORE | Gorssel | Gelderland | Charley Toorop | Zelfportret met bontkraag | 1940 | c/o Pictoright

Wim Schuhmacher

Wim Schuhmacher (1894-1986) kreeg de bijnaam de Meester van het Grijs. Hij wordt vaak in één adem genoemd met neorealisten als Raoul Hynckes en Carel Willink. Ook zijn werk kan onaards aandoen, maar lijkt lichter van sfeer, sereen, minder onheilspellend. Vooral in het Italiaanse San Gimignano vervolmaakte Schuhmacher zijn ontkleurde wereld waarin het lichtschijnsel overal en nergens vandaan lijkt te komen.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland - Wim Schuhmacher - Melitta rustend op kussen - 1931

Raoul Hynckes

Raoul Hynckes (1893-1973) werd al vroeg gezien als groot schildertalent in zijn geboorteland België. Met zijn impressionistische landschappen en havengezichten, werd Hynckes al voor zijn twintigste uitverkoren voor een eenmanstentoonstelling in Brussel. Hij keerde zich letterlijk van buiten naar binnen. Hynckes schilderde niet meer in de open lucht, maar zocht in zijn atelier stroef en traag naar een nieuwe, eigen stijl.

Lees meer
Museum MORE - Gorssel - Gelderland -Raoul Hynckes - Het satijnen lint - 1944

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Schrijf u nu in voor de nieuwsbrief.

Ontvang eens per kwartaal het laatste nieuws en informatie over tentoonstellingen in uw mailbox.

  • Je gegevens zijn veilig. Door het formulier te verzenden, ga je akkoord met de privacy policy.