Scholen en educatie

Museum MORE is hét museum voor modern realisme, met twee museumlocaties: Museum MORE in Gorssel en Museum MORE | Kasteel Ruurlo.

Bezoek Museum MORE zelfstandig met je groep en maak daarbij gebruik van onze kidsgidsen en speurtochten, of ga samen met onze ervaren gidsen op ontdekkingstocht door het museum. We hebben verschillende educatieve programma's voor basis- en voortgezet onderwijs. Voor sommige groepen is er een speciaal programma beschikbaar afgestemd op de leeftijd en leerdoelen. De komende jaren zal het aanbod worden uitgebreid en meer programma’s voor specifieke doelgroepen worden toegevoegd.

Scholen krijgen 10% korting op museumentree én rondleidingen. Rondom het museum kun je gratis parkeren.

In MORE zie je modern realistische kunst: dat zijn schilderijen, sculpturen of andere kunstwerken die de werkelijkheid 'herkenbaar' weergeven. Je herkent dus wat er geschilderd is en ziet bijvoorbeeld schilderijen die nét echt lijken of juist een raadselachtige werkelijkheid verbeelden die je ongemakkelijk kan maken. Voor kinderen die nog niet eerder een (kunst)museum bezochten, is de kennismaking met kunst daardoor heel laagdrempelig.

Hoe je
je voorbereidt

We vragen je online te reserveren en te betalen. We hebben speciale programma's voor basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Sommige lesprogramma's bevatten belangrijke instructies & downloads die je voorafgaand aan je schoolbezoek moet doornemen. Bekijk hieronder hoe je je optimaal kunt voorbereiden:

Basisscholen uit de gemeente Lochem kunnen ook gebruik maken van ons aanbod via De Muzehof. Museum MORE doet ook mee aan het educatieprogramma Reizen in de tijd.

Huisregels voor scholen

Wat mag wel?

 • Kunst bekijken: er is van alles te zien dus kijk goed rond.
 • Jassen en tassen in de garderobebak doen of aan de kapstok hangen voordat je naar de museumzalen in gaat.
 • Zachtjes praten: zo stoor je andere bezoekers niet en kun je toch met je klasgenoot bespreken wat je hebt gezien.
 • Rustig lopen: zo stoor je andere bezoekers niet en voorkom je dat je per ongeluk iets omstoot.
 • Een foto maken ZONDER flits. Dit voorkomt dat kunstwerken verkleuren door fel licht en zo heb je toch een mooie herinnering.
 • Eten en drinken in het museumcafé of buiten het museumgebouw.

Wat mag niet?

 • Kunst aanraken. Hiermee kun je kunst per ongeluk beschadigen. Wijs bijvoorbeeld niet met een potlood. Je bent al snel te dichtbij.
 • Met jassen en (grote) tassen de museumzalen in. Hiermee voorkomen we dat bezoekers kunstwerken kunnen meenemen of beschadigen door er bijvoorbeeld met hun tas tegenaan te stoten.
 • Schreeuwen. Schreeuwen geeft overlast voor andere bezoekers.
 • Rennen. Hierdoor kun je misschien iets over het hoofd zien en per ongeluk kunst of andere bezoekers aanstoten.
 • Een foto maken MET flits of van een werk waarbij staat dat je niet mag fotograferen
 • Eten en drinken in de museumzalen. Etensresten kunnen zorgen voor vlekken en ongedierte.

Veelgestelde vragen

 • Er zijn minder leerlingen dan ik heb aangemeld: geef bij aankomst aan de balie door dat er minder leerlingen zijn dan geboekt. Er wordt geen geld teruggeven voor ongebruikte e-tickets. Zie de voorwaarden.
 • Er zijn meer leerlingen dan ik heb aangemeld: geef bij aankomst aan de balie door dat er meer leerlingen zijn en hoeveel. Er kunnen aan de kassa extra tickets worden aangeschaft.

Nadat je hebt gereserveerd en betaald, ontvang je per email een bevestiging van je boeking en krijg je meer informatie over hoe je het bezoek het beste kunt voorbereiden. Denk bijvoorbeeld aan een lesbrief, waarmee het bezoek in de klas kan worden voorbereid.

De programma’s kunnen tot 14 dagen voor de gewenste datum geboekt worden. Hierdoor kunnen we tijdig zorgen dat er voldoende museumpersoneel aanwezig is en alle educatieve middelen op voorraad zijn.

Bezoek ook
Kasteel Ruurlo