Jan Mankes

Van 10 april 2020 t/m 25 oktober 2020

De werkelijkheid niet

Omdat het dit jaar een eeuw geleden is dat Jan Mankes overleed toont Museum MORE deze lente en zomer in de Tuinzaal alle Mankes-schilderijen uit onze eigen collectie, aangevuld met prachtige bruiklenen. U kunt dan zo’n 35 topstukken bewonderen van “Hollands meest verstilde schilder”. Om Mankes’ persoon hing de zweem van een geniale kluizenaar met een ‘afkeer van luidruchtigheid’. Een terugblik op het leven van Jan Mankes.

Let op: alleen toegang met online ticket

Geweest

Sprookjesachtig en teer, zo kan het magnifieke oeuvre van Jan Mankes (1889-1920) getypeerd worden. Mankes inspireerde latere meesters uit onze collectie en werd zelf beïnvloed door kunsttradities van voorgaande generaties. Als jongen liep hij elke zondag van zijn ouderlijk huis in Delft naar Den Haag om in het Mauritshuis Holbein, Vermeer en Vlaamse primitieven te bekijken, zo gaat het verhaal.

Later woonde hij op het Friese platteland, tot aan zijn huwelijk met Annie Zernike, de eerste vrouwelijke dominee van Nederland. De laatste jaren van zijn korte leven bracht hij door in het Gelderse Eerbeek waar hij een belangrijk deel van zijn zachte, sobere portretten, ingehouden stillevens en dierstukken vervaardigde. Na zijn dood ging om Mankes’ persoon de zweem hangen van een geniale kluizenaar met een afkeer van luidruchtigheid. Maak (opnieuw) kennis met het mooiste Mankes!

Jan Mankes Dood snipje 1909 collectie Museum MORE
Jan Mankes | Portret van Annie | 1918 | collectie Museum MORE
Jan Mankes Jonge spreeuw 1909 particuliere collectie
Jan Mankes, Bomenrij, 1915, collectie Museum MORE
Jan Mankes | Bouwland | 1917 | collectie Museum MORE
Jan Mankes , Witte haan, 1917, collectie Museum MORE

Geniet van het
mooiste van Mankes

Bestel direct uw tickets online: