De Broers Barraud

Geweest
20.01.19 - 12.05.19
François Barraud La femme au parapluie 1933 Kunstsammlung BAK Bern Zwitserland kopie 1024x879

Deze tentoonstelling is voorbij.

Locatie: Museum MORE, Gorssel

De gebroeders Barraud, ze zijn waarschijnlijk het best bewaarde geheim van Zwitserland. Vier broers in de kunst. Vier zeer getalenteerde schilders binnen één familie. Een geluks-klavertje-vier? Een bijna-wonder? Misschien. Museum MORE wil laten zien dat er veel meer kwaliteit en variatie is in de moderne Zwitserse kunst dan de usual suspects zoals Giacometti en Hodler. De Barrauds zijn het waard om ontdekt te worden buiten Zwitserland, omdat hun schilderijen belangrijke vertegenwoordigers zijn van het Europese realisme uit de jaren ’20 en ’30. Nederland kan in 2019 voor het eerst kennis maken met de Barrauds en tientallen van hun imposante figuurstukken, verstilde stillevens en indringende portretten. Vaak met een raadselachtige twist.

Unieke beeldtaal

François Barraud werd de beroemdste van de vier, maar hij zou waarschijnlijk nooit zo succesvol zijn geweest zonder zijn drie artistieke broers. Centraal in de tentoonstelling staat het werk van François staan, omringd door de schilderijen van Aimé, Aurèle en Charles. Opgroeiend in een eenvoudige familie van uurwerkgraveurs in La Chaux-de-Fonds, ploeterden de broers overdag als stratenmaker of huisschilder en bekwaamden ze zich ’s avonds als kunstenaar met cursussen aan de plaatselijke kunstacademie. Schijnbaar onbevangen leenden de broers van oude meesters maar ontwikkelden ze ook een geheel eigen, melancholieke beeldtaal met vervreemdende elementen en fantastisch gedetailleerde interieurs. Een zilvergrijs en toch helder palet combineerden ze met een prachtig gladde toets. Bijzonder zijn ook hun schilderijen waarin de onderlinge relaties tussen mensen eigenzinnig en markant worden weergegeven. Tussen man en vrouw, ego en alter-ego en tussen broer en broer.

Bruiklenen

Bruiklenen zijn afkomstig van onder meer

Musée National d’Art Moderne Centre Georges Pompidou | Musée des Beaux-Arts de Lyon | Kunstmuseum Bern | Stiftung für Kunst, Kultur und Geschichte, Winterthur | Musée des Beaux-Arts La Chaux-de-Fonds | Musée d’Art et d’Histoire Neuchâtel | Musée National d’Histoire et d’Art Luxembourg | en vele particuliere verzamelaars.

Charles Barraud (1897-1997)
François Barraud (1899-1934)
Aimé Barraud (1902-1954)
Aurèle Barraud (1903-1969)

François Barraud | Vrouw met paraplu | 1933 | Property of the Swiss Confederation, Bern

François Barraud | De geheimzinnige vrouw | 1931 | Musée National de l'Histoire et d'Art, Luxemburg | foto MNHA-Tom Lucas

Het boek

Een rijk geïllustreerd tentoonstellingsboek over het leven en werk van de gebroeders Barraud wordt geschreven door de Zwitserse Barraud-expert Dr. Corinne Charles. In de inleiding plaatst Museum MORE-conservator Marieke Jooren de kunstenaars in kunsthistorische context. Uitgeverij Lecturis. Vanaf 20 januari te koop in onze museumwinkel.

Een fragment: “De wat raadselachtige sfeer die in François’ werk broeit, roept associaties op met de genrekunst van de Gouden Eeuw. Deze had vaak een dubbele bodem, zoals het veelvoorkomende thema van de vrouw die een brief leest, waarbij de beschouwer moet gissen naar de inhoud van het geschrevene. L’intrigante lijkt een soort omkering van dit thema, waarbij de vrouw de touwtjes in handen neemt: ze is niet de ontvanger maar de zender van de brief, die zij met een lakstempel verzegelt”.

Deze tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Zwitserse kunstfonds ProHelvetia.