Kees Timmer

Geweest
23.09.18 - 06.01.19
WT tijgers anton vrede 2000x1500

Deze tentoonstelling is voorbij.

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Er zijn kunstenaars die het verdienen om telkens weer herontdekt te worden. Zo ook Kees Timmer (1903-1978). Geliefd onder kunstenaars en kenners. Door zijn eigenzinnige verbeelding van mens & dier is Timmer niet makkelijk te plaatsen in de Nederlandse kunstgeschiedenis van de 20ste-eeuw. Zijn kleurrijke, humoristische werken hebben soms een donkere toon. De door Timmer geportretteerde dieren hebben vaak menselijke trekjes. Timmer houdt je een spiegel voor en in dat spiegelbeeld herken je wellicht meer van jezelf dan je lief is.

Te zien in de zaal 5 & 6. Naast de tentoonstelling over Kees Timmer, is er nog meer te zien in Museum MORE in Gorssel. Zo ook de wisseltentoonstelling over Johan Polet.

Scherp observator

Timmers tragikomische ‘dierportretten’, circustaferelen of alledaagse scènes met caféstamgasten en bejaardentehuisbewoners zijn verregaand gestileerd en toch enorm expressief. Zijn composities zijn sterk, met gedurfde afsnijdingen en partijen die een patroon hebben meegekregen; de figuren zijn vlak gehouden en hebben soms bijna karikaturale contouren. Kees Timmer toont zich een scherp observator, waarbij drama en satire tegelijkertijd aanwezig lijken te zijn. Daarin is Timmers oeuvre uniek.

Mens & Dier

Er zijn weinig figuratieve schilders in de Nederlandse kunst van na 1945 die het niveau van Kees Timmers beste werken evenaren. Museum MORE eert Kees Timmer nu met de overzichtstentoonstelling Mens & Dier. Postume erkenning voor een kunstenaar die zich ‘gevangen’ voelde: ‘De dieren die ik zag, in het wild en in kooien, daar heb ik feitelijk altijd de kracht in gezien, maar misschien ook de overeenkomst met mezelf. Die dieren waren gekooid, ze konden niet wezen wie ze in werkelijkheid waren.’