Pixy Liao

Verwacht
22.09.24 - 30.03.25

Met een flinke dosis humor, intimiteit, spel, erotiek en banaliteit legt kunstenaar Pixy Liao haar liefdesrelatie al jaren vast in foto's. Voor Pixy en haar partner Moro is de wereld een theaterset: zowel thuis als op zorgvuldig uitgekozen locaties ver van huis portretteert Pixy haar relatie op de meest prikkelende manieren mogelijk. De tentoonstelling Pixy Liao | Between Us is te zien in de Tuinzaal van Museum MORE van 22 september 2024 t/m 30 maart 2025.

Pixy Liao Red Nails 2014
Pixy Liao, Red Nails, 2014
Pixy Liao Ping Pong Balls 2013
Pixy Liao, Ping Pong Balls, 2013
Pixy Liao Play Station 1 2013
Pixy Liao, Play Station 1, 2013
Pixy Liao, Homemade Sushi, 2010

Experimentele relatie

Voor Chinese vrouwen is het gebruikelijk om een oudere partner te trouwen, die vervolgens als een ‘mentor’ optreedt. Pixy Liao draait die rollen om en trekt in haar fotografie zelf de broek aan. Zij legt de relatie met haar vijf jaar jongere Japanse vriend Moro vast en onderzoekt en bevraagt in haar werk bestaande genderrollen, relatiedynamieken en verwachtingspatronen.

Pixy’s dominante positie wordt in haar fotografie op verschillende manieren duidelijk: of ze nu gekleed tegenover haar naakte partner staat, rechtop staat waar hij ligt of duidelijk zichtbaar de zelfontspanner van de fotocamera bedient - Pixy heeft de controle. In haar werk is zij de baas en dat toont ze op een speelse veelheid van manieren. Daarnaast doorbreekt ze de standaardrol die de man in de (kunst)geschiedenis krijgt toebedeeld: ze is niet geïnteresseerd in ‘mannelijke’ cliché-eigenschappen als moed en kracht, maar eerder in mannelijke kwetsbaarheid en zachtheid.

Referenties en inventies

In haar voorstellingen laat Pixy zich inspireren door voorbeelden uit de kunstgeschiedenis en de media. Zowel zestiende-eeuwse schilderijen als covers van modemagazines kunnen het voorbeeld zijn voor een foto. Vaak begint ze met een idee voor een compositie, maar laat ze zich vervolgens leiden door spontane ingevingen. Ook inbreng van Moro heeft daarbij een plek. Het resultaat: series van foto’s waarin zowel referenties als inventies op een speelse manier vorm krijgen.

Pixy Liao, Time to wake up, 2022
Pixy Liao, Day Dream, 2022

Over Pixy

Pixy Liao (Shanghai, 1979) studeerde grafische vormgeving in Shanghai. Gedesillusioneerd door het werkveld gooide ze na het zien van Michelangelo Antonioni’s film Blow-Up (1966) het roer om en begon ze in 2005 aan haar Master of Fine Arts in de fotografie aan de Universiteit van Memphis, Tennessee. Daar ontmoette ze Moro, die muziek studeerde. Vanaf 2007 werkt ze aan haar doorlopende serie Experimental Relationship en vanaf 2012 brengt ze meer intiem en gevoelig werk onder in de serie For your eyes only. Haar werk is getoond in vele solo- en groepstentoonstellingen in de Verenigde Staten, Europa, Australië en Azië. Ze woont en werkt in Brooklyn, New York.

Pixy Liao The Man Hiding in My Dress 2021
Pixy Liao, The Man Hiding in My Dress, 2021
Pixy Liao The Mandarin 2022
Pixy Liao, The Mandarin, 2022
Pixy Liao Nipple Kiss 2013
Pixy Liao, Nipple Kiss, 2013