4 REALISTEN | De serene blik

4 februari t/m 13 mei 2018

4 REALISTEN | De serene blik

Locatie: Museum MORE, Gorssel

4 REALISTEN, voortzetters van een grote Hollandse kunsttraditie. Floris Verster, Jan Mankes, Dick Ket en Henk Helmantel creëren alle vier een eigen atmosferische werkelijkheid. Een wereld van serene roerloosheid en verstilling. Met deze vier kunstenaars en meer dan 120 werken omspant de tentoonstelling De serene blik meer dan een eeuw realisme van topniveau.

Opeenvolgend hebben Verster, Mankes, Ket en Helmantel elkaar beïnvloed. Maar in de kern zijn het eenlingen met een geheel eigen signatuur, niet te harnassen in één stroming. Op welke manier zetten zij onze vaderlandse genre-tradities voort? Waarin verschillen ze duidelijk van hun voorgangers, en van elkaar? Wat is hun geheim? Dit jaar viert Henk Helmantel bovendien zijn 50-jarige kunstenaarschap. Deze vier realisten dirigeren onze blik – hoe dan ook – naar een bijna mysterieuze wereld waarin zij het gewone, het alledaagse, uittillen boven de werkelijkheid.

FLORIS VERSTER (1861-1927)

JAN MANKES (1889-1920)