Bob Ross

Geweest
19.11.20 - 05.09.21
Bob Ross smiling and standing before painting

HELAAS, DE BOB ROSS-TENTOONSTELLING IS AFGELOPEN

Museum MORE wijdt als eerste museum ter wereld een solotentoonstelling aan de nog steeds immens populaire schildercoach en culticoon. Miljoenen mensen hebben vanaf 1983 zijn tv-serie The Joy of Painting gezien waarin Bob telkens binnen 26 hypnotiserende minuten een landschap neerzette. De expositie in Museum MORE toont 40 schilderijen uit Bobs tv-oeuvre.

No mistakes, just happy accidents

Het komt altijd goed in de wereld van Bob Ross. En dat is waarom de Amerikaanse art instructor waarschijnlijk nog altijd zo geliefd is. Zijn motto: iedereen kan schilderen! Ook als je nog nooit een kwast gehanteerd hebt. In 381 afleveringen schilderde Bob besneeuwde bergen, puntige naaldbomen, donzige loofbomen, schuimende watervallen, stille bospaadjes en spiegelende meertjes. Badend in goud lentelicht of een koude winterzon. Alle seizoenen passeerden de revue.

Blijmoedige snelschilder

De natuur was zijn grootste inspiratiebron. De mens was – op twee van zijn schilderijen na – de grote afwezige in Bobs werk. Aan bloemen of portretten deed hij niet, daarvoor nodigde hij gastschilders uit in 22 van de 403 uitzendingen die hij in totaal maakte. Zijn tv-serie die liep van 1983 tot 1994 wordt wereldwijd voortdurend herhaald en de hoeveelheid fans groeit nog altijd. Zeker ook onder jonge generaties die hem herontdekken en bijvoorbeeld op onlineplatforms zoals Twitch deelnemen aan Bob Ross-streaming marathons. Mee-schilderen mag, maar is niet verplicht.

Wet on wet

Het ondergaan van Bob Ross – want dat is het – heeft kennelijk een tijdloze aantrekkingskracht. Er gaat iets magisch uit van de razendsnelle verschijning van een landschap in olieverf. In dertig hypnotiserende minuten demonstreert hij welke effecten je kunt creëren op een canvas met wet-on-wet (nat-in-nat), in de kunst ook bekend als alla prima. Deze schildertechniek, die vereist dat de schilder snel te werk gaat om het droogproces van de verf voor te zijn, werd ook toegepast door kunstenaars zoals Velázquez, Rembrandt en Hals. Maar Bob Ross pretendeerde nooit een artistiek genie te zijn: ’It’s not traditional art, it’s not fine art. And I am not trying to tell anybody it is’.

Wil je ook een Happy Painter worden? Leer schilderen als Bob Ross!

S2E8 | Bob Ross | Reflections | © Bob Ross Inc (bekijk op YouTube)

S26E7 | Bob Ross | Snow Birches | © Bob Ross Inc (bekijk op YouTube)

You can make anything happen on the canvas

Bobs doel was mensen plezier te laten beleven aan schilderen. Maar hij bereikte meer. Vanuit zijn intieme, eenvoudige tv-studio spreekt Bob je persoonlijk toe, met een bevrijdend geloof in de maakbaarheid van talent. En dat strekt verder dan schilderen, verder dan Bobs vertrouwde tubes met kleuren zoals Van Dyke Brown, Titanium White of Sap Green. Zijn geruststellende aanmoediging ‘You can do anything you want. This is your world’ heeft op vele fans een therapeutische uitwerking. Begin maar gewoon. Ook al ben je bang om te falen. ‘Ever make mistakes in life? Let’s make them birds. Yeah, they’re birds now’. Vergissen is menselijk. Vergeef jezelf. Laat je fouten wegvliegen. Op een canvas, of uit je bestaan. ‘Just let it happen, don’t fight it’.

Mindfulness avant-la-lettre

Met zijn kalme, warme stem bedreef Bob mindfulness avant-la-lettre en is hij nu de King of Chill voor ASMR-YouTubers die fluisterend en met zachte geluiden hun kijkers in slaap wiegen. Bob is brenger van heil in een rusteloze tijd. Maar Bob had ook humor, aan spoofs werkte hij vaak mee, zoals commercials voor de muziekzender MTV. En volgens naasten zou hij ook lol beleefd hebben aan hedendaagse memes. Postuum verscheen hij onder meer in de komische animatieserie Family Guy en superheldenfilm Deadpool 2.

S21E6 | Bob Ross | Mountain Rhapsody | © Bob Ross Inc (bekijk op YouTube)

Over de tentoonstelling

The Smithsonian National Museum of American History in Washington D.C. heeft dit jaar enkele schilderijen van Bob Ross verworven, samen met brieven van fans, met als doel populair cultureel erfgoed te bewaren. Bob overleed aan lymfklierkanker in 1995 en werd slechts 52 jaar oud.

Deze expositie in Museum MORE in Gorssel komt tot stand in samenwerking met het Amerikaanse Bob Ross Inc. Bob Ross Incorporated is het bedrijf dat Bob Ross oprichtte, samen met zijn echtgenote Jane, en Annette en Walter Kowalski. Alle uitzendingen van de TV-serie The Joy of Painting zijn ook te zien op YouTube.

®Bob Ross name and images are registered trademarks of Bob Ross Inc. © Bob Ross Inc.

Verkrijgbaar Museumshop en online te bestellen

In deze 68 pagina's dikke Bob Ross special lees je alles over de nog steeds immens populaire schildercoach en culticoon. Overal ter wereld kennen mensen Bob Ross, maar hoe werd hij ‘King of Chill’? En wat is een Bob Ross waard? Met bijdragen van o.a. Paulien Cornelisse, De Kunstmeisjes en Aaf Brandt Corstius. Van ieder verkocht magazine gaat €1,- naar het KWF.

Verkrijgbaar in de Museumshop van Museum MORE, Gorssel!