Erik Mattijssen portretteert het alledaagse leven met een unieke twist. Zijn kleurrijke voorstellingen tonen geen mensen, al is hun aanwezigheid voelbaar. Onder de titel Merrily, merrily, merrily, merrily toont Museum MORE een ruime keuze uit het oeuvre van de kunstenaar van de afgelopen vijfentwintig jaar, waarin schijnbaar vrolijke, nostalgische onderwerpen vervreemding teweegbrengen. Zijn tekeningen in pastelkrijt, gouacheverf en potlood op papier van poppenkastpoppen, huishoudspullen en interieurs roepen een intieme, soms beklemmende sfeer op, met een onverwachte diepgang.
Deze tentoonstelling is te zien in de Tuinzaal vanaf zondag 13 april tot en met zondag 26 oktober 2025.
Foto's door Henni van Beek.
Alledaagse dingen
In Mattijssens werk vind je vertrouwde voorwerpen in onverwachte samenhang en in onbekende scenario’s . Een enkel ding is afkomstig uit zijn eigen familie, andere werden meegenomen op de reizen die de kunstenaar sinds zijn academiejaren maakt. Hij sprokkelt deze objecten bijeen, totdat het beeld rijk genoeg is om een eigen leven te leiden, een verhaal te vertellen. Soms is dat eenvoudig: een emmer, een trommel, een bed, een koffer, of een conservenblik. Een andere keer leidt het tot een echte ruimte waarin net van alles lijkt te hebben plaatsgevonden.


Sporen van het leven
Erik Mattijssen heeft als kunstenaar op tal van plekken in de wereld zijn ogen de kost gegeven. Zijn werk bevat veel verwijzingen naar andere plaatsen, andere landen waar een werk zijn oorsprong vindt: een kamer in Berlijn, een cactussenkas in Kolkata of een fourniturenzaak in Paramaribo. Toch zijn zijn werken nooit exacte weergave van de werkelijkheid, maar samengestelde verbeeldingen van herinneringen, voorwerpen en situaties. Mensen komen vrijwel nooit voor in Mattijssens werk, maar hun aanwezigheid is voelbaar. ‘Het gaat mij om wat achterblijft nadat iets gebeurd is, nadat mensen de kamer hebben verlaten. Sporen van het leven,’ aldus de kunstenaar.
Een feestelijk overzicht in Museum MORE
De tentoonstelling in Museum MORE markeert niet alleen het tienjarig jubileum van het museum, maar ook veertig jaar sinds Mattijssens eerste solotentoonstelling. Met zo’n vijftig werken biedt de tentoonstelling een omvangrijk overzicht van zijn oeuvre van de afgelopen vijfentwintig jaar. Speciaal voor deze gelegenheid creëerde Mattijssen een monumentaal werk: een draaimolen, van bijna vier meter hoog en zeven meter breed, genaamd Winterstalling. Het resultaat is een tentoonstelling waarin het leven in al zijn facetten wordt gevierd.
Deze tentoonstelling is samengesteld door conservator Julia Dijkstra en Erik Mattijssen.


Over Erik Mattijssen
Erik Mattijssen (1957, Veenendaal) groeide op in Bennekom en vond zijn roeping als kunstenaar na een omweg via de pedagogiek. Na drie jaar studie besloot hij in 1979 zijn hart te volgen en naar de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam te gaan, waar hij in 1984 afstudeerde. Hoewel zijn oorspronkelijke doel was om grafisch ontwerper te worden, vond hij zijn liefde in de beeldende kunst. Later gaf hij ruim 30 jaar les aan dezelfde academie, waar hij generaties kunstenaars inspireerde als docent beeldende kunst en mentor, tot zijn vertrek in 2020.
In zijn atelier in een zijstraat van de Warmoesstraat in Amsterdam werkt Mattijssen aan kleurrijke, verhalende stillevens. Tegelijkertijd zoekt hij regelmatig inspiratie in het buitenland, met werkperiodes in onder andere Spanje, India, Frankrijk, Suriname en Ierland. In 2021 werd zijn toewijding aan de kunst bekroond met de Nationale Nederlanden Art Award tijdens Art Rotterdam.
Eerdere museale presentaties vonden onder meer plaats in museum Jan Cunen (Oss), Stedelijk Museum Schiedam, Valkhof Museum (Nijmegen), en Kunsthal Rotterdam. Ook is zijn werk opgenomen in de collecties van onder andere de AkzoNobel Art Foundation, Dela Art Collection, Stedelijk Museum Schiedam en in de Collectie Rechtbank Amsterdam. Een aantal grote werken maakte hij in opdracht van het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (Amsterdam), het Isala ziekenhuis (Meppel), het Wilhelmina Kinderziekenhuis (Utrecht), het LAM museum (Lisse) en het Verwey Museum (Haarlem).
Boek
Tegelijk met de opening van de tentoonstelling verschijnt een boek over het werk van Erik Mattijssen, met de titel Oog voor dingen. Naast een uitgebreide selectie van zijn werken biedt het boek een inkijkje in zijn inspiratiebronnen. De teksten zijn geschreven door auteur Dirk van Weelden en er is een keuze gemaakt uit de poëzie en het theaterwerk van Judith Herzberg. De vormgeving wordt verzorgd door Esther de Vries.
