Jan Beutener
After All

Van 19 januari 2020 t/m 20 september 2020

DEZE TENTOONSTELLING IS GEWEEST

Locatie: Museum MORE, Gorssel

Met een uitgebreide overzichtstentoonstelling brengt Museum MORE een ode aan het oeuvre van Jan Beutener (1932). Een kijker. Een ontdekker van dingen. Van details die hij een unieke lading geeft, van suggestieve maar altijd heldere uitsnedes of uitvergrotingen. Met gevoel voor absurdisme. En voor humor vermengd met melancholie. Alleen Beutener kan kiezen voor een paar knokige knieën die uitsteken tegen een windscherm of een zakdoekje verstopt in de naad van een fauteuil. After All toont een selectie van meer dan 70 schilderijen van Beutener. Een terugblik op 50 jaar kunstenaarschap tussen 1969-2019.

Geweest

Wanneer iets in de verschijningsvorm van mensen, dieren, planten of voorwerpen hem opvalt, ontstaat een idee als uitgangspunt voor een schilderij. Dikwijls is het speciaal het stoffelijke, materiële aspect dat hem treft, bijvoorbeeld een paar knokige knieën die uitsteken tegen een windscherm, een geschilde aardappel of een zakdoekje verstopt in de naad van een fauteuil.

Beutener is een kijker

Het kan de manier zijn waarop een blad aan een plant hangt of het betreft de schim van een wegrennend persoon. Een bijzondere lichtval, de weerschijn van de zon op een vrucht of een merkwaardig perspectief kan evengoed de aanleiding tot een idee zijn.


Beutener vindt zelden iets uit en is vooral een ontdekker van de dingen. In zijn realisme staat het detail dat hem opvalt centraal. Vervolgens voegt hij de elementen samen tot één beeld, rangschikt deze en reduceert net zo lang tot de juiste geladenheid bereikt wordt. Voorwaarde is dat het resultaat altijd helder is.

De manier waarop Beutener een idee uitwerkt, hangt af van de wijze waarop hij geprikkeld wordt. Alle stijlmiddelen zijn daarbij geoorloofd: uitvergroten, verkleinen, herhalen, uitsnijden van fragmenten, desnoods het plaatsen in een vreemde context, het kan wat hem betreft allemaal.

Jan Beutener, Symmetrie, 1987, particuliere collectie, ©Pictoright

Vertellende realist pur sang

Gastconservator is Moniek Peters in samenwerking met Jan Beutener. Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk-geïllustreerd boek. Auteurs zijn Feico Hoekstra en Moniek Peters. Het boek wordt uitgegeven door MORE Books. Met tientallen bruiklenen uit collecties van onder andere Gemeente Den Haag, Dordrechts Museum, Staatliche Kunstsammlung, Stedelijk Museum Amsterdam, De Ateliers, Collectie G.A.L.H. Isaak, Houcine Bouchiba, Masja de Koning, Collectie Burger, het atelier van de kunstenaar en diverse particuliere collecties.