Licked by the waves

Verwacht
06.07.24 - 06.10.24

Ontdek hoe moderne en hedendaagse kunstenaars op baanbrekende wijze het klassieke thema baders vormgeven. De internationale tentoonstelling Licked by the Waves | Nieuwe baders in de kunst laat de voortdurende fascinatie zien voor dit onderwerp. Tientallen werken van 65 kunstenaars bieden een rijk spectrum aan verrassende visies op de badende mens. Van prachtig intiem tot ironisch en van klein en kwetsbaar tot spectaculair.

De tentoonstelling is te zien in Museum MORE van 6 juli t/m 6 oktober 2024

Marie Aly Summertime Sadness 2023
Marie Aly, Summertime Sadness, 2023, courtesy of the artist
Mickey Mason titel 2024 check
Mickey Mason, Krakatoa Surfer, 2024, courtesy of the artist
Hadassah Emmerich Rainbow Stack Oil on canvas 185 x 130 cm 2022 mr courtesy Galerie Ron Mandos
Hadassah Emmerich, Rainbow Stack, 2023, courtesy Galerie Ron Mandos

Venus en Eva

Het onderwerp baders heeft een lange kunsthistorische traditie die nog altijd springlevend blijkt. In de 19e eeuw verdwenen langzaam de klassieke voorwendselen om baders te schilderen. De Drie Gratiën, Venus en Diana uit de Griekse en Romeinse mythologie schoven naar de achtergrond, samen met de bijbelse Eva en Susanna. Eeuwenlang waren zij de belangrijkste bloot badende vrouwen in de schilderkunst. Maar nu kreeg de nieuwe bader ruim baan, verscheen als fenomeen op zichzelf en begon in andere, moderne vormen te verschijnen. Kunstenaars gingen experimenteren. Half of geheel ontblootte vrouwen – en soms mannen – werden in en om het water geschilderd, en plein air. Hoewel het onderwerp zich vaak buiten in de natuur bevindt, is het verre van natuurlijk. De bader is een kunstmatig maaksel dat vragen oproept over de weergave en verbeelding van het lichaam, over schoonheid, seksualiteit, toe-eigening en de mannelijke - of juist vrouwelijke – blik.

Camille Bombois,
Camille Bombois, Surprise, 1930, Zander Collection, Germany
Lydia Pettit, What Lies Beneath, Ackermans Collection ©The artist Courtesy Galerie Judin, Berlin

Kwetsbaarheid

Vrouwelijk naakt is traditioneel omgeven met een gevoel van kwetsbaarheid en schaamte. De verhouding tussen toeschouwer en bader, tussen kunstenaar en muze kan – ook nu nog – een ongemakkelijk gevoel van voyeurisme opleveren. Met welke ogen kijken wij? Zien we een paradijs vol onschuld of zien we erotiek en lust? Ervaren we ontroering of misschien koele afstand bij het zien van de mens, naakt en onbeschermd.

Aubrey Levinthal Beach Boy with Two Clouds 2020 private collection
Aubrey Levinthal, Beach Boy with Two Clouds, 2020, private collection
Grgur Akrap Gardener 2023 oil and wax on canvas 210 x 120cm
Grgur Akrap, Gardener, 2023, courtesy of the artist
Caroline Walker Pool Closing 2016 private collection
Caroline Walker, Pool Closing, 2016, private collection

Watertheater

Licked by the waves (naar een gedicht van Walt Whitman) toont hoe kunstenaars van nu de mens laat spelen in watergolven, rimpelloos laat drijven of loom laat hangen aan een zwembadrand. In een zinderende zon of in het donker, bij nacht. Het plezier van een zintuigelijk ervaring kan van het doek afspatten. Een overgave aan water kan verstild zijn afgebeeld. De bader kan zelfs bijna één worden met vloeibare elementen. De badende mens in de kunst is niet alleen een (naakte) figuur, met benen en billen, in het water. De omgeving, de natuur, het waterlandschap, spelen minstens zo’n belangrijke rol. Een arcadische wereld in frisblauw en groen kan de bader omringen, maar strand, zee en horizon kunnen de mens ook omsluiten in een oranjerood broeierig watertheater. Een onderdompeling kan reinigen, bevrijden maar ook bedreigen.

Nieuwe baders in de kunst zijn soms ambigue. Een Ophelia-achtige figuur in diepdonker water zoekt verlossing van een trauma. In een badkamer bekijkt een mens het eigen lichaam in gefragmenteerde staat. We zien humor maar ook confrontatie. Aan een strand staart een jongetje met grote ogen naar waarschijnlijk een onaards mooie vrouw. Ze kan zo uit een commercial gestapt zijn. Ironie, parodie en fascinerende, eigenzinnige verwijzingen naar kunst, reclame en beeldcultuur gaan hand in hand. Een duik in een zee, rivier of bad is in de moderne en hedendaagse kunst een verkenning van een andere beeldtaal, maakt plaats voor nieuwe perspectieven en vormt tegelijkertijd een reactie op eeuwenoude stereotypen.

David Azegbe-otaru, Poolside Rave, 2021, Schulting Art Collection
Claire Tabouret, Seven Bathers, 2021, courtesy of the artist and Elmine Rech, photo Martin Elder

Meer dan 65 kunstenaars

In deze internationale tentoonstelling, samengesteld door artistiek directeur Maite van Dijk en gastconservator kunstenaar Tanja Ritterbex, zal een grote verscheidenheid aan moderne en hedendaagse kunstenaars worden getoond die het thema baders meermaals hebben verkend in hun werk. Ook zijn er vele nieuwe, speciaal voor de tentoonstelling gemaakte kunstwerken te zien. Een greep uit de meer dan 65 verschillende kunstenaars: Marlene Dumas, Claire Tabouret, Simone Kennedy Doig, Carel Willink, Amoako Boafo, Lydia Pettit, Jenna Gribbon, Neo Matloga, Katherine Bradford, Danny Fox, Jean Jullien, Vivian Greven, Niki de Saint-Phalle en Aristide Maillol.

Aplerh doku Borlabi Good Things Take Time 2023 courtesy Gallery 1957 London Accra
Aplerh-doku Borlabi, Good Things Take Time, 2023, courtesy Gallery 1957 and the artist
Keetje Mans Bad 2024
Keetje Mans, To a Distance of Some Feet, 2024, courtesy of the artist, 2024
Matthew Hansel titel 2024
Matthew Hansel, Untitled, 2024, courtesy of the artist
Jenna Gribbon, Beach Whities, 2020, particuliere collectie, courtesy Gnyp Gallery Berlin

Boek vol baders

Bij de tentoonstelling verschijnt een volledig geïllustreerde catalogus met bijdragen van Dr. Simon Kelly (Hoofd Moderne Kunst van het Saint Louis Art Museum), Prof. Dr. Maaike Meijer (Professor Genderstudies), Prof. Dr. Rosemarie Buikema (Hoogleraar Kunst, Cultuur en Diversiteit) en Tanja Ritterbex (kunstenaar en gastconservator van de tentoonstelling). Dit boek verschijnt bij Uitgeverij WBooks.

Watermuziek

Wil je alvast in de stemming komen? Luister dan hier naar onze speciale playlist op Spotify. Met muziek van o.a. Water Music van Handel tot The Beach Boys. En van Otis Redding tot Coldplay.

Wie kun je zien?

Grgur Akrap, Marie Aly, Pat Andrea, Patrick Angus, Sara Anstis, Farah Atassi, David Azegbe-otaru, Polina Barskaya, Alexander Basil, Tilo Baumgärtel, Eva Beresin, Pim Blokker, Amoako Boafo, Camille Bombois, Aplerh-Doku Borlabi, Katherine Bradford, Christian Brandl, Daniel Correa, Marlene Dumas, Hadassah Emmerich, Ferdinand Erfmann, Bobbi Essers, Tom Fabritius, Rainer Fetting, Danny Fox, Marliz Frencken, Falk Gernegross, Adrian Ghenie, Evgen Čopi Gorišek, Vivian Greven, Jenna Gribbon, Janes Haid-Schmallenberg, Duncan Hannah, Matthew Hansel, Isabelle Heske, Abul Hisham, Jean Jullien, Simone Kennedy Doig, Pierre Knop, Ralf Kokke, Friedrich Kunath, Aubrey Levinthal, Brandon Lipchik, Jacques Lipchitz, Janis Löhrer, Aristide Maillol, Keetje Mans, Mickey Mason, Neo Matloga, Ciarán Murphy, Danielle Orchard, Kottie Paloma, Leo Park, Lydia Pettit, Laurent Proux, Eva Räder, Gerhard Richter, Tanja Ritterbex, Niki de Saint-Phalle, Charlotte Schleiffert, Claire Tabouret, Norbert Tadeusz, Guim Tió, Jan De Vliegher, Caroline Walker, Matthias Weischer, Tom Wesselmann, Co Westerik, Carel Willink, Guy Yanai.