Museum MORE bestaat in 2025 tien jaar. Dit jubileum vieren we met Reality check - 10 jaar MORE, 10 jaar realisme. Met deze tentoonstelling toont MORE het allernieuwste realisme van Nederlandse bodem.
In Reality check presenteert Museum MORE werk van meer dan 50 hedendaagse kunstenaars. Van jong tot oud, van gevestigd tot net afgestudeerd en werkend in de meest uiteenlopende media: olieverf, fotografie, video, installatie, sculptuur, tekening en grafiek. Het belangrijkste criterium: het werk is in Nederland gemaakt in de tien jaar dat Museum MORE bestaat.
Het realisme leeft!
Wie de hedendaagse ontwikkelingen in de kunst volgt weet het eigenlijk al: het realisme leeft! Steeds vaker kiest de hedendaagse kunstenaar voor de figuratie om daarmee de werkelijkheid te onderzoeken. Want die werkelijkheid, daar gaat het in het realisme om. Maar wat is de werkelijkheid precies? Al sinds het begin van het realisme in de kunst is die vraag belangrijk, en in de huidige tijd is die misschien wel relevanter dan ooit. Onze tijd wordt gekenmerkt door een veelheid aan beelden en informatie. Fact-checking is van groot belang. Artificial intelligence toont ons een kunstmatige realiteit, maar ook daarbuiten vliegen de ‘alternatieve waarheden’, gefotoshopte beelden en Instagramfilters ons om de oren. De vraag naar echtheid was zelden zo groot. Onze tijd vraagt om een reality check en de hedendaagse realist probeert die te bieden.
Echtheid en volledigheid
Iedere kunstenaar heeft zijn eigen manier om de werkelijkheid te behandelen, te spiegelen en te bevragen. Kunstenaars als Wolfgang Messing, Caja Boogers en Daniela Schwabe doen dat door te reflecteren op de hedendaagse beeldcultuur. In een tijd waarin gigantische hoeveelheden beelden ons voorbijflitsen en de authenticiteit ervan onmogelijk meer kan worden gegarandeerd, kan het realisme een uitvlucht bieden: een mogelijkheid om stil te staan bij wat echt is.
Kunstenaars als Esiri-Erheriene Essi, Anya Janssen, Kaili Smith en Dion Rosina dagen op een heel andere manier de werkelijkheid uit. Met hun kunst brengen ze verhalen voor het voetlicht die in het verleden vaak zijn genegeerd: perspectieven vanuit de lhbtqia+-gemeenschap of culturele geschiedenissen bijvoorbeeld. Door hun persoonlijke perspectieven te tonen, dagen deze kunstenaars de werkelijkheid uit: vertelt die wel het volledige verhaal? Is er niet sprake van meerdere, persoonlijke realiteiten, en zijn die allemaal wel vertegenwoordigd?
De werkelijkheid bekijken
Sinds jaar en dag toont het realisme een spiegel op ‘het echte leven’ en de eigen tijd. In een herkenbare, onomwonden beeldtaal beschouwt de realist de echte wereld. Ook de minder fraaie kanten van de werkelijkheid horen daarbij. Zo schildert Ronald Ophuis internationaal geweld en conflict op monumentaal formaat om de aandacht erop te vestigen. Rosa Everts maakte tijdens de COVID-pandemie dagelijks een potloodtekening om het veranderende menselijke gedrag in beeld te brengen en Domenique Himmelsbach de Vries geeft met zijn Paper Monument for the Paperless mensen zonder verblijfsvergunning een gezicht.
Vooruitgang en traditie
Om de hedendaagse werkelijkheid vast te leggen kiest de realist soms voor vooruitstrevende middelen. Zo toont Reality check onder meer een digitaal schilderij van Sidi El Karchi en een 3D-geprint sculptuur van Telmo Pieper.
Vaak ook wordt er juist voor traditionele middelen gekozen: olieverf op doek, keramiek (bijvoorbeeld van Koos Buster en Kira Fröse) en textiel (Joyce Overheul, Leonie Schneider) zijn sterk vertegenwoordigd in de hedendaagse kunst. Ook door deze media te gebruiken, reflecteert de realist van nu op de hedendaagse werkelijkheid: in een haastige en vluchtige tijd biedt het handgemaakte, unieke kunstwerk een welkom rustpunt.
Boek
Bij de tentoonstelling verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus met een essay door conservator Sito Rozema. In zijn essay omschrijft Sito het hedendaags Nederlands realisme aan de hand van kunstenaars in de tentoonstelling en zet dit in historisch perspectief. Bovendien lichten de ruim 50 kunstenaars in dit kunstboek hun blik op het realisme toe. Het boek verschijnt in Engels/Nederlands bij Uitgeverij Waanders en is verkrijgbaar in onze museumshop in Gorssel.
Kunstenaars
Maudy Alferink, Sam Andrea, Raafat Ballan, Jhonie van Boeijen, Caja Boogers, Bo Bosk, Casper Braat, Eline Brontsema, Koos Buster, Tony Dočekal, Esiri Erheriene-Essi, Bobbi Essers, Rosa Everts, Kira Fröse, Jasper Hagenaar, David Haines, Arjan van Helmond, Lieven Hendriks, HIMMELSBACH, Abul Hisham, Merel Jansen, Anya Janssen, Jemima de Jonge, Tengbeh Kamara, Sidi El Karchi, Maja Klaassens, Maeve van Klaveren, Florens Kool, Katrin Korfmann, Lynne Leegte, Onno Meeuwsen, Wolfgang Messing, Marco Niemeijer, Andrei Nițu, Eniwaye Oluwaseyi, Lenny Oosterwijk, Ronald Ophuis, Joyce Overheul, Menno Pasveer, Telmo Pieper, Gabrielle Pouillon, Anna Reerds, Dion Rosina, Marjolein Rothman, Leonie Schneider, Daniela Schwabe, Kaili Smith, Robin Speijer, Leon Stoffelen, TINKEBELL, Tom van Veen, Sam Werkhoven, Ina van Zyl