Op dit werk van Carel Willink (1900-1983) vallen twee condors een slang aan die zich opricht, klaar om aan te vallen. Dat is ongebruikelijk: condors zijn aaseters en eten dus zelden levende dieren. Het blauwgroene landschap met de grillige rotsen ligt in Kouang Si in Zuid-China; Willink zag het in h
...et tijdschrift L'Illustration. Het perspectief werkt hier vervreemdend: je kijkt recht tegen de vogels en de rotsen aan, de vlakte waarin de rotsen staan lijkt meer van bovenaf te zijn weergegeven.
Willink schilderde nooit buiten. Voor de beelden, huizen, dieren, landschappen en wolkenluchten gebruikte hij liever foto’s. Inspiratie zocht hij in tijdschriften en kranten, maar hij hanteerde ook zelf de camera. Deze beelden verzamelde hij in een persoonlijk fotoarchief. Willink schilderde de foto’s die hij gebruikte vaak nauwgezet na. Toch kan hij niet worden beschouwd als ‘kopiist’. De foto’s inspireerden hem namelijk tot het creëren van hele nieuwe werelden. Als in een collage plaatste Willink verschillende – vaak contrasterende – motieven naast elkaar in één beeldvlak. Door een subtiele manipulatie van de realiteit creëerde de schilder zijn fantasiewerelden, opgebouwd uit stukjes werkelijkheid.Op dit werk van Carel Willink (1900-1983) vallen twee condors een slang aan die zich opricht, klaar om aan te vallen. Dat is ongebruikelijk: condors zijn aaseters en eten dus zelden levende dieren. Het blauwgroene landschap met de grillige rotsen ligt in Kouang Si in Zuid-China; Willink zag het in het tijdschrift L'Illustration. Het perspectief werkt hier vervreemdend: je kijkt recht tegen de vogels en de rotsen aan, de vlakte waarin de rotsen staan lijkt meer van bovenaf te zijn weergegeven.
Willink schilderde nooit buiten. Voor de beelden, huizen, dieren, landschappen en wolkenluchten gebruikte hij liever foto’s. Inspiratie zocht hij in tijdschriften en kranten, maar hij hanteerde ook zelf de camera. Deze beelden verzamelde hij in een persoonlijk fotoarchief. Willink schilderde de foto’s die hij gebruikte vaak nauwgezet na. Toch kan hij niet worden beschouwd als ‘kopiist’. De foto’s inspireerden hem namelijk tot het creëren van hele nieuwe werelden. Als in een collage plaatste Willink verschillende – vaak contrasterende – motieven naast elkaar in één beeldvlak. Door een subtiele manipulatie van de realiteit creëerde de schilder zijn fantasiewerelden, opgebouwd uit stukjes werkelijkheid.
Dit werk is auteursrechtelijk beschermd. Je hebt toestemming nodig van de maker of diens erfgenaam om het te downloaden, bewerken, kopiëren of publiceren.