Keuze uit eigen collectie

NU TE ZIEN
Locatie: Museum MORE, Gorssel

Met deze semi-permanente tentoonstelling presenteert Museum MORE een dwarsdoorsnede van de eigen kunstcollectie. De collectie van MORE is geworteld in het Nederlandse realisme uit de eerste helft van de vorige eeuw. Museum MORE toont werk van de jonggestorven Jan Mankes en van de zogenaamde neorealisten Raoul Hynckes, Dick Ket, Pyke Koch, Wim Schuhmacher, Charley Toorop en Carel Willink. Ruim 120 werken van meer dan 40 verschillende kunstenaars geven een gevarieerd beeld van ruim één eeuw modern realisme in Nederland.

BOEK EEN TOUR | Verrijk uw museumbezoek met een inspirerende rondleiding.

RondleidingenBestel tickets

Museum MORE is het grootste museum voor Modern Realisme. Het museum toont en verzamelt werk van beeldend kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw die de zichtbare werkelijkheid als uitgangspunt nemen en deze op herkenbare wijze verbeelden. “Realisme” kent daarbij vele gedaanten. De stijl kan uiterst gedetailleerd zijn met een onberispelijk glad verfoppervlak, of vereenvoudigd van vorm met een meer zichtbare verfstreek.

Opvallend is dat eeuwenoude genres – zoals het stilleven, portret of stadsgezicht, of een afgeleide daarvan – telkens terugkeren. Door een ongewone uitsnede, een raadselachtig element of een rauw randje nodigt het modern realisme de beschouwer telkens uit om de bekende werkelijkheid als nieuw te beleven.

Wim Schuhmacher, Gezicht op Corte, 1928, collectie Museum MORE

Wim Schuhmacher | Gezicht op Corte | 1928 | collectie Museum MORE | © Pictoright 2019

In de collectie-opstelling is werk te zien van toonaangevende realistische kunstenaars uit de jaren ’20 en ’30. Hun werk sloot aan bij realistische stromingen die overal in Europa en Noord-Amerika de kop opstaken. Ook na de Tweede Wereldoorlog, toen abstracte en conceptuele kunst hoogtij vierden, werd er volop realistisch gewerkt, onder anderen door Co Westerik, Jan Beutener en Herman Berserik.

Inmiddels zijn er nieuwe generaties kunstenaars, die op geheel eigen wijze invulling geven aan het realisme. Zo blijft het verhaal van het modern realisme constant in beweging.

Charley Toorop, Beemster. Bloeiende boom (1943), Collectie Museum MORE, © Pictoright 2019

Charley Toorop | Beemster | Bloeiende boom (1943) | Collectie Museum MORE | © Pictoright 2019